Με το Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά στις βαλίτσες του ο Κοτζιάς στις ΗΠΑ

Με το Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά στις βαλίτσες του ο Κοτζιάς στις ΗΠΑ
Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι ο πέμπτος υπουργός εξωτερικών που θα συναντήσει ο Μαικ Πομπέο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής του State Department. Θα είναι επίσης ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός εξωτερικών αφού ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών έχει συναντήσει μέχρι στιγμής μόνο τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη σημασία που δείχνουν οι Αμερικανοί για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο Ελληνας υπουργός ταξιδεύει σήμερα για τις Ηνωμένες πολιτείες και η συνάντηση στο State Departmnent θα γίνει τη Δευτέρα.

Τα θέματα ενέργειας αναμένεται να τεθούν από πλευράς των Αμερικανών καθώς όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, οι ΗΠΑ  θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα,  για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, η οποία ωφελεί την κοινή ασφάλεια και ευημερία.

Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν ευκαιρίες από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και των Ελληνικών Πετρελαίων. Η Exxon Mobil εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την Total και τα ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Επίσης,  η General Electric έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας.

Τη Τρίτη ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τους Γουές Μίτσελ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπολτον.

Εξίσου σημαντική όμως θα είναι η συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α.Γκουντιέρες με το Σκοπιανό να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάαεφ.

Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και το γεγονός ότι ο κ. Γκουτιέρες συνάντησε πριν από λίγες ημέρες και τον Μ.Τσαβούσογλου θέτει εκ των πραγμάτων το Κυπριακό επίσης στην ατζέντα καθώς αναμένοναται εξελίξεις και σε αυτό το θέμα από τον Ιούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα