Μενδώνη για Τζόκερ: Ξεκίνησε ΕΔΕ – Υπέρβαση αρμοδιοτήτων από τις υπαλλήλους που κάλεσαν την αστυνομία

Μενδώνη για Τζόκερ: Ξεκίνησε ΕΔΕ – Υπέρβαση αρμοδιοτήτων από τις υπαλλήλους που κάλεσαν την αστυνομία
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε το υπουργείο Πολιτισμού για το περιστατικό στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ με την ταινία Τζόκερ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Για υπέρβαση καθήκοντος από τις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που κάλεσαν την Αστυνομία στον κινηματογράφο, επειδή ανήλικοι παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως είπε, διαπιστώθηκε πως όντως επρόκειτο για υπαλλήλους του υπουργείου, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την ίδια δεν όφειλαν να καλέσουν την Αστυνομία. Για τον λόγο αυτό, τόνισε πως ζητήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ σημείωσε πως ούτε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε ο διευθυντής του τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού (σ.σ.: σε επιτροπή του οποίου εργάζονται οι δύο γυναίκες) δεν είχαν γνώση του θέματος. 

«Χθες το βράδυ ενημερώθηκα από το γραφείο Τύπου για το περιστατικό. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με τον γενικό γραμματέα και τον διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού. Η απάντηση ήταν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Βγήκε η ανακοίνωση, όπου αναφέραμε πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πράγματι αυτοί που έκαναν την καταγγελία, είναι υπάλληλοι του υπουργείου, θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους. Αυτό που προέκυψε είναι ότι πράγματι οι δύο κυρίες είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα είναι μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Το υπουργείο διαθέτει τέσσερις επιτροπές που γνωμοδοτούν για την καταλληλότητα των ταινιών.

Η Επιτροπή ανάμεσα στα άλλα έχει δυνατότητα την ελεύθερη είσοδο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του νομού 4905/2010 που αναθεωρήθηκε το 2014 χωρίς αλλαγή. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι συγκεκριμένες κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δε σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Μπορούν να ελέγξουν τον αιθουσάρχη για το αν ζητά ταυτότητες. Από εκεί μέχρι να καλέσει δυνάμεις καταστολής, απέχει πολύ.

Η επιχείρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές είναι τουλάχιστον ατυχής. Είχαν τεσσεράμισι χρόνια να αλλάξουν το πλαίσιο. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζαν το θέμα διότι τα δελτία εισόδου υπογράφονταν από την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

Ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί το πως έγινε, το αν γνώριζε ο τμηματάρχης και η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος» είπε η κ. Μενδώνη. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version