Μια ωραία ατμόσφαιρα. Πυρά Γλέζου προς κυβέρνηση και καθηγητές για την επέμβαση στην Πρυτανεία

The parliament members of SYRIZA had a meeting with Alexis Tsipras as key speaker /
The parliament members of SYRIZA had a meeting with Alexis Tsipras as key speaker / SOOC

Η λήξη της κατάληψης με αστυνομική επέμβαση, προκαλεί αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική από παντού δέχεται ο Γ. Πανούσης. Οργή Γλέζου για την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Καταλογίζει ευθύνες σε καθηγητές και φοιτητές

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία και τη λήξη της κατάληψης.

Το πρωί του Σαββάτου, ο ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Διαμαντόπουλο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά την παραίτησή του.

Στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, τοποθετήθηκε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος με κείμενο στην ιστοσελίδα "Κίνηση Ενεργοί Πολίτες", ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της κατάληψης της Πρυτανείας.

Ο κ. Γλέζος κάνει λόγο για ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και στρέφει τα βέλη του εκτός από την κυβέρνηση και σε καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι σε 19 μέρες δεν κατάφεραν να πείσουν τους "αυτοπαποκαλούμενους" αντιεξουσιαστές -όπως τους αποκαλεί- να αποχωρήσουν.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, σημειώνει ότι οι αρχές της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι "α λα καρτ".

Ολόκληρο το κείμενο του κ. Γλέζου

Η εκκένωση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους συνολικά δεκατέσσερις (14) αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», υπό των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν.

 Οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες.

Αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες.

Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές; Μα οι καθηγητές πριν απ’ όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

 Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;

Θα μπορούσα να μιλήσω και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θεωρώ ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

 Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια.

 Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;

Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: