Μιχάλης Κατρίνης: Η συμμετοχή είναι η αλλαγή

Μιχάλης Κατρίνης: Η συμμετοχή είναι η αλλαγή
Ο Μιχάλης Κατρίνης Μιχάλης Κατρίνης

Ο Μιχάλης Κατρίνης γράφει στο NEWS 24/7 για την επαναφορά του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα ακροατήρια και τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Για λόγους που έχουν καταγραφεί πολύ αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο – πολιτικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς- οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής έχουν αναχθεί στο σημαντικότερο πολιτικό γεγονός του φετινού φθινοπώρου.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ξαναβρίσκει τους ψηφοφόρους του, σίγουρα όχι στο βαθμό που θα μπορούσε ή αναλογεί στην ιστορική του διαδρομή. Σίγουρα, όμως, συναντά και πάλι ένα μεγάλο ακροατήριο, μετά από αρκετά χρόνια.

Βρίσκει ξανά ένα νήμα σύνδεσης, εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με το ευρύ κοινό και τους προοδευτικούς πολίτες.

Αποτελεί αυτή η ευνοϊκή συγκυρία την ‘’τελευταία του ελπίδα’’ όπως ακούστηκε στην προεκλογική διαδικασία, σε μια προσπάθεια δραματοποίησης της διαδικασίας;

Προφανώς και όχι. Το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρήθηκε, πλήρωσε και με το παραπάνω τo τίμημα και των λαθών του αλλά και της πολιτικής του υπευθυνότητας, δηλαδή να κρατήσει τη χώρα όρθια στις καταιγίδες μιας αδήλωτης κρατικής χρεοκοπίας, στην οποία μας οδήγησε η φρενήρης πενταετής διακυβέρνηση Καραμανλή.

Η παράταξη επανακάμπτει πολιτικά σήμερα σε πρώτο ρόλο, απλούστατα, γιατί κανένα από τα σημερινά ‘’μεγάλα’’ κόμματα δεν μπόρεσε να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο πολιτικός χώρος του Κινήματος Αλλαγής είναι υπαρκτός εκλογικά, σημαντικός κοινωνικά, αυτόνομος ιδεολογικά και αναντικατάστατος πολιτικά.

Το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ελληνική – για όσους θέλουν να το βλέπουν έτσι- εκδοχή του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος και της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, εξέφρασε και εξακολουθεί να εκφράζει την ανάγκη για καλύτερη ζωή, κοινωνική δικαιοσύνη, αλλαγές υπέρ των πολλών και των αδυνάτων, εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία.

Σήμερα, οι πολίτες αναζητούν μια εναλλακτική λύση απέναντι σε μια νέο-δεξιά κυβέρνηση, μονόπλευρα τοποθετημένη στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, αυταρχική, αλαζονική και αυτάρεσκη, που μοιάζει όμως πανίσχυρη, όχι, γιατί πραγματικά είναι, αλλά για η ‘’άλλη πλευρά’’ δε δίνει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Η διευρυμένη συμμετοχή των μελών των ψηφοφόρων και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, θα είναι ένα μεγάλο πρώτο μήνυμα για τις δυνατότητες ανάκαμψής της παράταξής μας και τον ρόλο που θα μας δώσουν οι πολίτες στη νέα εποχή.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τη συνεχή ενεργό υποστήριξη των προοδευτικών πολιτών για να ξαναγίνει κυρίαρχος πόλος ενός ισχυρού προοδευτικού ρεύματος, ενός ρεύματος που χρειάζεται η χώρα για να αναταχθεί, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και 2 χρόνια πανδημίας.

Η συμμετοχή των πολιτών, όχι μόνο στις εσωκομματικές εκλογές για να ψηφίσουν, αλλά – κυρίως – μετά από αυτές, δεν είναι μόνο θέμα των ίδιων των πολιτών και της διάθεσής τους να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν.

Είναι καθήκον όλων μας, πρωτίστως όμως της νέας μας ηγεσίας να βρει και τους τρόπους και τις διαδικασίες ενδυνάμωσης της συμμετοχής των πολιτών στα δύο βασικά θέματα δημοκρατίας που απασχολούν σήμερα διεθνώς όλα τα προοδευτικά κόμματα: στην ανάδειξη των προσώπων στα συλλογικά όργανα και τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Οι σύντροφοί μας, οι φίλοι μας, οι ψηφοφόροι μας, πρέπει με αποδείξεις να πειστούν ότι η γνώμη τους ακούγεται, καταγράφεται, λαμβάνεται υπόψη και προσμετράται. Τόσο στην επιλογή και ανάδειξη του πολιτικού προσωπικού, όσο και στις πολιτικές αποφάσεις.

Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε λίγο πιο πάνω και λίγο πιο πέρα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το άμεσο στενό πολιτικό όφελος, να σκεφτούμε πιο στρατηγικά και πιο μακροπολιτικά.

Να ξανασυγκεντρώσουμε για το Κίνημά μας ένα καινούριο κεφάλαιο εμπιστοσύνης.

Όχι αύριο, σήμερα.

Σήμερα που η πολιτική έχει ένα τεράστιο εύρος περίπλοκων λειτουργιών και τεχνογνωσίας που απομακρύνουν τον πολίτη από τη συμμετοχή στα κοινά.

Σήμερα που ο συνδυασμός κυριαρχίας μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδιωτικής κερδοσκοπικής λογικής στη διαδικασία λήψης των πολιτικών αποφάσεων, καθιστούν τον πολίτη απομονωμένο παρατηρητή και τις ηγεσίες εγκλωβισμένες, απονομιμοποιημένες και αδύναμες.

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο πολιτικής οργάνωσης, ανοιχτό, βαθιά δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, δημιουργικό.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Αυτή είναι η φυσιολογική συνέχεια στη σημαντική δημοκρατική μας παράδοση και παρακαταθήκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα