Μιχελάκης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλλονιά

Μιχελάκης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλλονιά
Σεισμός 5,9 ρίχτερ στην Κεφαλονιά με επίκενυρο το Ληξούρι,προκάλεσε ρωγμές σε σπίτια και σε δρόμους,κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο,Κυριακή 26 ιανουαρίου 2014 (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) Eurokinissi

Τι είπε ο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Κεφαλλονιά όπου χτύπησε ο εγκέλαδος (Vid)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η νήσος Κεφαλληνία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Ο κ. Μιχελάκης, βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κεφαλλονιά για να δει ο ίδιος αλλά και να επιβλέψει τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν στο νησί, μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος χθεσινός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλλονιά, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

Μιλώντας, το πρωί στον ΣΚΑΙ, είπε ότι το νησί είχε μεν ζημιές αλλά όχι καταρρεύσεις. Από το σεισμό του 53′ υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές στα κτήρια που έχουν τηρηθεί. Προληπτικά εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αργοστολίου, σημείωσε ενώ είπε ότι τα συνεργεία του δήμου από χθες κάνουν ελέγχους σε δημόσια κτήρια.

Μηχανικοί έχουν σπεύσει στο νησί για ελέγχους και καταγραφή ζημιών. Ήδη φτάνει ή έχει φτάσει στο νησί το Superfast 1 και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», δύο πλοία το οποία θα στεγάσουν όσους κατοίκους του νησιού, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

“Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί”, σημείωσε.

Αναστολή, για ένα μήνα, της καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε ΙΚΑ και Τράπεζα Πειραιώς

Την αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ, των σεισμοπλήκτων στην Κεφαλλονιά και Ιθάκη, για ένα μήνα, ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Γ. Μιχελάκης. Πρόσθεσε, ακόμα, πως η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.

Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μελετάμε, είπε, το ενδεχόμενο να έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα, γιατί οι μετασεισμοί που σημειώνονται παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τον σεισμό που έγινε χθες.

Νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες που τελείωσε η σύσκεψη, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε, μιλώντας στα ΜΜΕ, στον σκοπό της επίσκεψής του, στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν από σήμερα κιόλας αλλά και στις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε: ” Ήρθαμε για να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις ζημιές. Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό. Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και το γεροκομείο αλλά και διάφορες υπηρεσίες για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει.”

“Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα”, τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Μιχελάκης στην συνέντευξή του στα ΜΜΕ επισήμανε: “Έχουν έρθει γενικοί γραμματείς απ’ όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν αρμοδιότητα για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση. Ήδη βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας πολιτικής προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιαδης, αύριο (δηλαδή σήμερα) έρχεται ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράρος Σημόπουλος, ο κ. Κυργιαζής από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καλύρης από το Υπουργείο Υγείας και επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου”.

Στην συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που έχει λειτουργήσει η κρατική μηχανή και τόνισε: “Έχουν έρθει ενισχύσεις με άντρες και οχήματα τις Ελληνικής αστυνομίας για να υπάρχουν θέματα ασφάλειας, έχουν έρθει ενισχύσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρουσία του Υπαρχηγού του σώματος. Επίσης έχουμε μια ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί κάποιο εκτατό περιστατικό και βέβαια είναι εδώ ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λέκκας από τον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν”.

Όσον αφορά τον έλεγχο των κτιρίων στο νησί, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: “υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το τεχνικό επιμελητήριο, από την Περιφέρεια, από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων, ειδική μηχανικοί, οι οποίοι είναι για την καταγραφή ζημιών από σεισμούς για να μπορέσουμε να φτιάξουμε συνεργεία, ώστε από αύριο το πρωί, ήδη έχουν ξεκινήσει τους πρώτους ελέγχους αλλά από το πρωί θα εντατικοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε άμεσα τις πρώτες εκτιμήσεις. Θα ξεκινήσουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως, δηλαδή νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική και μετά θα πάμε στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κέντρα υγείας κτλπ. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων”.

Ακόμα ο κ. Μιχελάκης, αναφερόμενος στον κόσμο που δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του, δήλωσε: “Επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και από τα ξημερώματα οι καιρικές συνθήκες χαλάνε, θα βρίσκεται εδώ ένα πλοίο, το Superfast 1, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, για να μην έχουμε κόσμο έξω στο δρόμο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες”.

Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο της Κεφαλλονιάς, δηλώνοντας: “Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές, υπάρχουν κατολισθήσεις θα γίνει έλεγχος ώστε να μπορεί να υπάρχει μετακίνηση με ασφάλεια. Σημεία, των δρόμων τα οποία δεν είναι ασφαλή μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν κλειστά”.

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: “Έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των παραπάνω Υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες. Υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα