Μίκης Θεοδωράκης: Απαίτηση για δημοψήφισμα και επίθεση στην κυβέρνηση

Μίκης Θεοδωράκης: Απαίτηση για δημοψήφισμα και επίθεση στην κυβέρνηση
Ο Μίκης Θεοδωράκης ως ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, Κυριακή 4/2/2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ευθέως επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, στην ομιλία του στο συλλαλητήριο, προβάλλοντας απαίτηση για διενέργεια δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνίας για σύνθετη ονομασία

Το δικό του μήνυμα για το Σκοπιανό έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά την ομιλία στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είπε, μεταξύ άλλων:

“Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ.

Έμαθα να μιλώ με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μ ου τη ζωή, με κάθε θυσία.

Αφιερώνω την ομιλία μου στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν.

Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό, στην πιο πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη.

Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα φαίνονται να πυκνώνουν απειλητικά. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου.

Με μια κολοσσιαία προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν σε αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, επωφελούμενοι από τη στάση των Ελλήνων που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ανασκευάσουν την χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας αυτή.

Είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες, ώστε σήμερα να φαίνεται μάταιο για αυτούς να ζητούν να αλλάξουν το όνομά τους.

Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα με το όνομα Μακεδονία γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια με τα ίδια μας τα χέρια.

Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή, όχι στον όρο Μακεδονία, θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας. Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα.

Υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη “σαλαμοποίηση” των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας.

Ζητάω συγγνώμη για την έκφραση, όμως μας ζητάνε να “κατεβάσουμε τα παντελόνια μας”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που όλοι γύρω πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταβληθεί σε ραγιά, όμως εκείνος σηκώνεται ξανά.

Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού.

Εφόσον αρνούμαστε να βγάλουμε τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας όπως κάναμε τόσα χρόνια.

Ποια λοιπόν είναι η λύση; Η θέση του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής, σταθερή και αυτονόητη που δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.

Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα.

Πιστεύω απόλυτα αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες.

Όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδος του και του λαού του, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός. Και η Ελλάδα σήμερα έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη από πατριώτες.

Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα