“Μην το κάνετε” το μήνυμα Μπάιντεν προς το Ιράν

Διαβάζεται σε 2'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP

Ανησυχία επικρατεί για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ. Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στην Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί στο Ισραήλ την “αμέριστη” υποστήριξη της χώρας του σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Την Τετάρτη δήλωσε ότι το Ιράν απειλεί με «σημαντική επίθεση» το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ». Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ διαδέχτηκε διάγγελμα του ηγέτη του Ιράν όπου είπε ότι η επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμούσε με επίθεση στο ίδιο το Ιράν. «Το κακό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο “αμυντικά και επιθετικά”, την ώρα που αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτή η επίθεση θα μπορούσε να γίνει άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, με την ανησυχία να είναι όλο και πιο έντονη τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Πρόκειται για μία “πραγματική και αξιόπιστη απειλή”, όπως τη χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, ως απάντηση της Τεχεράνης στην αεροπορική επιδρομή -πιθανότατα από το Ισραήλ- στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς διοικητές, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα