Το μήνυμα της Γιολάντα Ντίαθ στον ΣΥΡΙΖΑ: “Η δεξιά στη χώρα σας φέρνει αντιμεταρρύθμιση”

Το μήνυμα της Γιολάντα Ντίαθ στον ΣΥΡΙΖΑ: “Η δεξιά στη χώρα σας φέρνει αντιμεταρρύθμιση”
H Γιολάντα Ντίαθ μιλά σε εκδήλωση στη Βαρκελώνη twitter/Yolanda_Diaz_

Η Υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαθ στο μήνυμα της προς τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ένα εναλλακτικό, αριστερό πλάνο για το εργασιακό τοπίο είναι εφικτό.

Στην παρουσίαση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία είχε ξεχωριστή σημασία το μήνυμα της Γιολάντα Ντίαθ. Η ισπανίδα Υπουργός Εργασίας, μέλος των Podemos, εφαρμόζει ένα εναλλακτικό σχέδιο στη χώρα της που βρίσκεται σε αντιδιαστολή προς το νόμο Χατζηδάκη.

Στο μήνυμά της, η Ισπανίδα πολιτικός αναφέρει τα εξής: “Αγαπητοί σύντροφοι και αγαπητές συντρόφισσες στην Ελλάδα,Αγαπητοί σύντροφοι και αγαπητές συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζω ότι ο λαός σας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Μετά από μία δεκαετία γεμάτη θυσίες, αγώνες και ελπίδες για να χτιστεί μία νέα Ευρώπη με περισσότερη ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, έφτασε η πολύ σκληρή κρίση του κορωνοϊού και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της. Πολλές από τις μοιραίες ιδέες και τα λάθη που έγιναν μετά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη έμοιαζαν ότι δεν θα επαναλαμβάνονταν: η λιτότητα και η εμμονή στο οικονομικό έλλειμμα έμοιαζαν κατάλοιπα ενός μακρινού παρελθόντος.

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες ενδείξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δείχνουν ότι ο κόσμος αλλάζει: Η Ευρώπη αποφάσισε να διαχειριστεί από κοινού το χρέος της και να εγκρίνει σχέδια τόνωσης και ανάκαμψης με στόχους αξιοθαύμαστους και οι Δημοκράτικοί στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν ανανεωμένους στόχους για την δικαιοσύνη και την κοινωνική ειρήνη. Πρόκειται για ανανεωμένες ιδέες για την έννοια του συλλογικού στην εποχή μας, που οι δημοκρατικές κοινωνίες πρέπει να ξαναδημιουργήσουν γύρω από την αξιοπρεπή εργασία και τη χρήση του χρόνου. Χρειαζόμαστε αξιοπρεπή εργασία επειδή επιθυμούμε αξιόλογη ζωή και όχινα ζούμε για να δουλεύουμε.

Στην Ισπανία, η μεταρρύθμιση των εργασιακών νόμων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση: Δεν καταργούμε μονάχα την αλλαγή στην εργατική νομοθεσία που έφερε το Λαϊκό Κόμμα. Η οποία άφησε τους εργαζομένους στη μοίρα τους και προσπάθησε να μειώσει την φωνή τους και να περιορίσει την ψήφο τους στις επιχειρήσεις. Αλλά, επιπλέον, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο εργασιακών σχέσεων για τον 21ο αιώνα.

Η τεχνολογική ανάπτυξη και η νέα οικονομία του διαδικτύου πρέπει να συμβαδίζει με την κατάκτηση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.Σας εξηγώ όλα όσα κάνουμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανικής Κυβέρνησης διότι θέλω να σας μεταφέρω μία ιδέα: Ναι, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα! Ναι, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος!Γνωρίζω πως το ξέρετε, αλλά διαβάζοντας την αντιμεταρρύθμιση που φέρνει η δεξιά στη χώρα σας, ισοπεδώνοντας τα πιο βασικά και ιερά δικαιώματα – όπως το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις κ.τ.λ. – και εφαρμόζοντας τις παλιές, νεοφιλελεύθερες συνταγές που έφεραν φτώχεια και πόνο στους λαούς μας, θεωρώ πως έπρεπε να το υπενθυμίσω.Πέρα από το ότι είναι άδικο να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες και να υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, είναι ταυτόχρονα και εντελώς αναποτελεσματικό.

Θα υποστηρίξουν ότι θέλουν να κάνουν τους Έλληνες πιο ανταγωνιστικούς, αλλά, στην πραγματικότητα, θέλουν να τελειώσουν με τα συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες χρειαζόμαστε εργαλεία για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας. Με σχεδόν 50 μεγάλες απεργίες από το 2010, γνωρίζουν ότι τα συνδικάτα σας αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, στην Ισπανία, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το αντίθετο, μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές. Υπάρχει περιθώριο στην Ευρώπη για να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων και όχι μονάχα για το συμφέρον κάποιων λίγων προνομιούχων. Θα ήθελα να σας μεταφέρω δύναμη και ελπίδα, που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται μπροστά σας.

Είμαι πεπεισμένη ότι, αργά ή γρήγορα, θα ανατρέψετε αυτήν την μεταρρύθμιση που πηγαίνει κόντρα στη ζωή των Ελλήνων και Ελληνίδων εργαζομένων.Είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα είσαστε πάλι η πρωτοπορία του αγώνα και των κοινωνικών αλλαγών στην Ευρώπη μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πάψατε να αποτελείτε παράδειγμα αγώνα, ικανότητας και αφοσίωσης. Είμαστε μαζί σας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα