Μηνύματα στην εκδήλωση μνήμης για το Γιάννη Κεφαλογιάννη

Μηνύματα στην εκδήλωση μνήμης για το Γιάννη Κεφαλογιάννη
Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουραρης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά μίλησαν για τον Κρητικό πολιτικό παρουσία Καραμανλή, Μητσοτάκη, Σαμαρά

Τη ζωή, το έργο και την 50χρονη διαδρομή του Ιωάννη Κεφαλογιάννη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας τίμησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, η Νέα Δημοκρατία, την ενότητα της οποίας υπερασπίσθηκε σθεναρά ο Κρητικός πολιτικός, και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού και η οικογένεια Ι. Κεφαλογιάννη έδωσαν το «παρών» πλήθος φίλων και πολιτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο Υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, νυν και πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας, του επιχειρηματικού κόσμου. Χαιρετισμό, μέσω βίντεο, απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέδειξε πέντε βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διαδρομής του Ιωάννη Κεφαλογιάννη:

    την παροιμιώδη πολιτική του συνέπεια,

    το «δέσιμό» του με τον Τόπο του: Την Κρήτη, τον Νομό Ρεθύμνης και ιδίως την γενέτειρά του, τα Ανώγεια,

    τη στάση ζωής που υιοθέτησε καθώς θεωρούσε την επαφή με τον πολίτη κορυφαίο πολιτικό χρέος και καθημερινό μέλημα. Και τούτο διότι πίστευε πάντοτε ότι ο πολιτικός πρέπει, εξ ορισμού, να τελεί στην υπηρεσία του Λαού

    το πολιτικό του θάρρος στην υπεράσπιση των θέσεών του, δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους» και δίχως υποταγή στις κάθε είδους σειρήνες του λαϊκισμού και, τέλος,

    τη σταθερή πίστη του στην ανάγκη της της συναίνεσης στα μεγάλα και τα σημαντικά, ιδίως δε στα Εθνικά μας Θέματα.

Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

«Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης άφησε πίσω του ένα πολιτικό πρότυπο, το οποίο τον κατατάσσει, δίχως αμφιβολία, στους πολιτικούς που τίμησαν την αποστολή τους.  Σ’ αυτό συνέβαλε και το ότι τα όποια πολιτικά λάθη του -ανθρώπινα καθώς τόνισα πριν- δεν στάθηκαν ικανά να επισκιάσουν τις πολλές και σημαντικές πολιτικές του αρετές του» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης πορεύθηκε πάντοτε με την αντίληψη του συλλογικού υποκειμένου, της έννοιας της παράταξης που προϋποθέτει ενότητα στις γραμμές της. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η παραταξιακή αντίληψη αν και διατρέχει όλες τις κρίσιμες επιλογές της πολιτικής διαδρομής του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, δεν τον εμπόδισε αλλά αντιθέτως τον εξόπλισε με την τόλμη να προβεί σε ρήξεις και να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

«Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης δεν απέκρυπτε τις απόψεις του, ούτε στρογγύλευε τις κρίσεις και τις διαφωνίες, αλλά αρνείτο να αξιοποιήσει την όποια ιδεολογική διαφορά ως άλλοθι μη συνεννόησης» προσέθεσε ο κ. Δραγασάκης, καταλήγοντας ότι «ο Κεφαλογιάννης υπήρξε άξιος συνομιλητής διότι αναγνώριζε την ιδεολογική θέση του συνομιλητή του».

Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Το παρών, εκ μέρους της κυβέρνησης, έδωσε ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, προκρίνοντας την ανάγκη ειλικρινούς συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Μιλώντας για τον Κρητικό πολιτικό, σημείωσε ότι πολιτεύθηκε με «εξωστρέφεια και με πάθος, τιμήθηκε αλλά και πολεμήθηκε, όπως κάθε ξεχωριστός. Πολιτικός του κοινού τόπου, βοήθησε για την ενότητα αλλά και δεν δίστασε να συγκρουστεί με εμφανείς ή αφανείς παράγοντες της εξουσίας. Υπήρξε πολιτικός του λαού του, επίμονος υποστηρικτής των αιτημάτων του, πρέσβευε την αδιάκοπη και εναργή σχέση του πολιτικού με το λαό του».

Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

«Ο Κεφαλογιάννης ήταν ένας Έλληνας που ήθελε να είναι στην Ευρώπη, όχι ένας ευρωπαίος που γεννήθηκε τυχαία στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξιστορώντας τις προσωπικές του μνήμες από τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Μεϊμαράκης άνοιξε την παρέμβασή του με μία μαντινάδα «καλή παρέα και ψυχή, ο άνδρας πρέπει να ‘χει,  να προσπερνά λεβέντικα ό,τι και να του λάχει», πριν αναφερθεί στην μακρά πορεία του Ιωάννη Κεφαλογιάννη στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ενέταξε τον Κεφαλογιάννη στους μεγάλους πολιτικούς που υπηρέτησαν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και υπηρέτησαν τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής συνοχής.  Ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε το πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς του Κεφαλογιάννη σημειώνοντας ότι «ήταν πολιτικός και όχι πολιτικάντης, ήταν παρών για να λύσει τα προβλήματα των συμπολιτών του». Αναδεικνύοντας την αδιαμεσολάβητη σχέση του Κεφαλογιάννη με τους πολίτες, σημείωσε πως «η πολιτική δεν γίνεται μόνον μέσω των social media, αλλά κυρίως με προσωπική επαφή, δίπλα στους πολίτες ως δικός τους άνθρωπος και όχι ως απλώς διεκπεραιωτής ενός προβλήματος που ήρθαν να σου πουν».

Χαρακτήρισε ως κορυφαία στιγμή της πορείας του Ι. Κεφαλογιάννη, την έμπρακτη συμμετοχή του στην εθνική συμφιλίωση με την καύση των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων, χαρακτηρίζοντάς της ως «πράξη ευθύνης που ένωσε όλους τους Έλληνες και άνοιξε μία νέα περίοδο δημοκρατίας». Δεν έλειψε και η αναφορά του στην άλλη εμβληματική παρέμβαση, τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, υπενθυμίζοντας ότι οι νεώτεροι αποκαλούσαν τον Ι. Κεφαλογιάννη «κύριο 166».

Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε ειδική αναφορά στη σύζυγο του Ανωγειανού πολιτικού, Ελένη Βαρδινογιάννη, και τις κόρες του, Όλγα, Χριστίνα και Δανάη, καταλήγοντας ότι ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης έδωσε με επιτυχία εξετάσεις στη ζωή και στην πατρίδα.

Στη έντονη αλλά ειλικρινή πολιτική σχέση που είχαν οι Ιωάννης Κεφαλογιάννης και Γεώργιος Γεννηματάς, οι παρεμβάσεις των οποίων χαρακτήρισαν τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναφέρθηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά. «Κεφαλογιάννης και Γεννηματάς δεν υπήρξαν συνοδοιπόροι ή σύμμαχοι, παρά μόνο συγκυριακά, στη βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.

Στρατεύθηκαν με τις παρατάξεις τους, ο ένας απέναντι στον άλλον, σε μια εποχή με έντονα πολωτικά χαρακτηριστικά και σχεδόν απόλυτου δικομματισμού. Διαφωνούσαν φυσικά σε πολλά, στα περισσότερα… οι αντιπαραθέσεις τους όμως, χαρακτηρίζονταν πάντα  από έναν γνήσιο κοινοβουλευτικό πολιτισμό προκειμένου να υπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, καταλήγοντας πως «είναι χρέος μας να επισκεπτόμαστε συχνά την Ιστορία και τις φυσιογνωμίες της, να αναζητούμε στα δικά τους μονοπάτια τα δικά μας βήματα με σεβασμό και μέτρο, με συναίσθηση του χρέους και σύνεση… με ευρείς ορίζοντες και μάτια ανοικτά, για να ακούσουμε και να κρατήσουμε ως πολύτιμη γνώση, όσα το χθες έχει να μας διδάξει».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος έκανε, τέλος, αναφορά στο ακαδημαϊκό  έργο του ιατρού Ιωάννη Κεφαλογιάννη αλλά και στις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις του στο χώρο της Υγείας.

Εκδήλωση μνήμης στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής. Δευτέρα 22/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

‘Oλγα Κεφαλογιάννη: “Σε κρίσιμες στιγμές, το εθνικό έρχεται πάνω από το κομματικό”

Στο τέλος της εκδήλωσης, η βουλευτής Α’ Αθηνών, τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η συγκίνηση μου για τη σημερινή ημέρα και την εκδήλωση μνήμης για τη ζωή και το έργο του Γ. Κεφαλογιάννη.

Είναι σημαντικό, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάει η χώρα, να ανακαλούμε στη μνήμη μας τις διαδρομές και την προσφορά πολιτικών που σημάδεψαν το δημόσιο βίο με το πέρασμα τους, όπως ήταν ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Πολιτικών που προσέφεραν στην μεταπολεμική Ελλάδα και αγωνίστηκαν για να υπάρξει ευημερία, ασφάλεια και προκοπή στον τόπο.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα δίκαια της πατρίδας, την προάσπιση της δημοκρατίας και τα συμφέροντα του λαού.

Αυτή η παρακαταθήκη που μας άφησε, είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο το εθνικό έρχεται πάνω από το κομματικό.

Η Ελλάδα και τα δίκαια της οφείλουν να ενώνουν, όχι να διχάζουν.

Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε νέες μεγάλες συνθέσεις, ισχυρή αυτοπεποίθηση, έναν νέο πατριωτισμό.

Η μνήμη, η ιστορία και ο σεβασμός της είναι ο καλύτερος οδηγός μας για το μέλλον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα