Μητσοτάκης: Άλλο Grexit και άλλο Βrexit

Στιγμιότυπο από την 3η ημέρα των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 24 Απριλίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την 3η ημέρα των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 24 Απριλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σχέδιο για «δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη» παρουσιάζει στο ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΝΔ

Με ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο και ομιλία του αλλά και στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ολοκληρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες τις παρεμβάσεις του, οι οποίες είχαν ως στόχο να αναδείξουν την ανάγκη μιας νέας «συμφωνίας αλήθειας με την Ευρώπη», αλλά και «για την Ευρώπη» ύστερα από την αποτίμηση του Βρετανικού δημοψηφίσματος που έβγαλε νικητή το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο για τη «συμφωνία αλήθειας» με την Ευρώπη και να παρουσιάσει το σχέδιο που, όπως πιστεύει ο ίδιος, πρέπει να έχει το ΕΛΚ για το μέλλον και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το σχέδιο αυτό «περιλαμβάνει περισσότερη, πιο δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη, που θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες».

Ήδη από χτες κατά τη σύνοδο του ΕΛΚ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει «απόλυτα θεμιτούς» τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των Ευρωπαϊκών λαών, ενώ ειδικότερα με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit σχολίασε πως οι πολίτες «νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους».

Μάλιστα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού και των πολιτικών που πρέπει να περιλαμβάνει για να αντιμετωπιστούν οι «θεμιτές ανησυχίες και προβληματισμοί» των πολιτών, παραπέμπουν στην κριτική που άσκησε στους Ευρωπαίους εταίρους για την συμφωνία τους στο μίγμα πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη στέκονται ιδιαίτερα στο συμβολισμό της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και το ότι ο κ. Κένι χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη ως «πηγή έμπνευσης» για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και αντέτεινε τη συμφωνία με την πρόταση της ΝΔ για «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα».

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αν και κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με το Brexit τονίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση του Βρετανικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη για ένα ενδεχόμενο Grexit.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει ειδική αναφορά στο Brexit, κατά την σημερινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο θα εξηγήσει ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν θα είναι το ίδιο, καθώς εκτιμά ότι οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την «ευρωπαϊκή οικογένεια» θα είναι κατά πολύ δυσμενέστερες. Όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του η Βρετανία είναι μεγαλύτερη οικονομία σε μέγεθος, έχει αναπτυξιακούς ρυθμούς και μικρότερη ανεργία ενώ δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ όπως η Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network