Καμπανάκι από Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για τον Λίβανο και το μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ @ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

“Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μη γίνει περιφερειακή σύρραξη”, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν. Τι είπε για μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε ο πόλεμος στο Ισραήλ να μη λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο και των δικών μας συμφερόντων. Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης στο Κυπριακό. Μιλώντας για το μεταναστευτικό σημείωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί στον Λίβανο προκειμένου να σταθεροποιηθεί.

O κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ειδικότερα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο δείπνο θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μία χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

“Προφανώς η κατάσταση στον Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο υποστήριξη που τόσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος και σημείωσε πως αναγνωρίζει πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να προοδεύσουν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Σε απόλυτη συνεννόηση με τη νέα Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού, με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ σημείωσε πως δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά πρέπει να συνδέεται και με το εισόδημα των πολιτών της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα