Μητσοτάκης: Ας μη σπεύδουν οι πολίτες να βγάζουν ταυτότητες παλαιού τύπου

Μητσοτάκης: Ας μη σπεύδουν οι πολίτες να βγάζουν ταυτότητες παλαιού τύπου
Διαμαρτυρία για την ψηφιακή ταυτότητα Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στα fake news για τσιπάκια στις νέες ταυτότητες και προειδοποίησε όσους σπεύδουν να βγάλουν ταυτότητες παλαιού τύπου ότι δεν θα ισχύουν για πολύ

Μήνυμα προς όσους σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα για να βγάλουν ταυτότητες παλαιού τύπου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν οι πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά και οι νέες ταυτότητες για τις οποιες θα ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θέμα έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και όχι πάντα για καλό. Επισήμανε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πιο ασφαλείς καθώς δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν και θα είναι μέρος ενός ενιαίου συστήματος ευρωπαϊκής ταυτοποίησης.

Αναφέρθηκε σε fake news, που διακινούν ορισμένοι επιτήδειοι, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά σχολίασε “λένε ότι οι νέες ταυτότητες θα έχουν τσιπάκια, κάμερες μικρόφωνα” και έκανε λόγο για ευτράπελα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μη γίνονται θύματα αυτών που διακινούν fake news και “να μη σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλαιού τύπου γιατί δεν θα ισχύουν για πολύ, τσάμπα μπαίνουν στην ταλαιπωρία και φορτώνουν τα αστυνομικά τμήματα με πρόσθετη γραφειοκρατία”.






Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων – Μέχρι πότε θα ισχύουν οι παλιές

Την 25η Σεπτεμβρίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης των νέων ταυτοτήτων προσδιόρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ενώ, όπως σημείωσε, σε τρία χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026, θα σταματήσουν να ισχύουν οι παλιές.

Ο κ Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε τις νέες ταυτότητες ως μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Έτσι θα είναι η μπροστινή και πίσω όψη – Αναλυτικός οδηγός έκδοσης

Τις προηγούμενες εβδομάδες έξω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας συνέρρεαν πολίτες για να προλάβουν να αντικαταστήσουν τις ταυτότητές τους, πριν μπουν, σε λίγες ημέρες απο σήμερα στη ζωή μας οι νέες, κυρίως για να γλιτώσουν το τσιπάκι που ισχυρίζονται ότι περιέχουν, με τις εικόνες από τις τεράστιες ουρές πολιτών να προκαλούν ανησυχία.

Με αφορμή τη συζήτηση μάλιστα που γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις νέες ταυτότητες, το NEWS 24/7 παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της aboutpeople η οποία εξετάζει τον αντίκτυπο διάφορων θεωριών συνωμοσίας στην ελληνική κοινή γνώμη.

Πώς θα είναι όμως οι νέες ταυτότητες και ποια στοιχεία θα αναγράφονται σε αυτές;

Όπως αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ, οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος τραπεζικής κάρτας, δηλαδή θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι προσαρμοσμένες στα διεθνή πρότυπα. Ήδη μάλιστα, στην ΕΕ, 17 χώρες έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Στη μπροστινή πλευρά θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου, ενώ θα αναγράφονται και τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του εγγράφου, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, ο οποίος δεν θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.

Στην μπροστινή όψη θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

  • Φωτογραφία
  • Όνομα
  • Επώνυμο
  • Ιθαγένεια
  • Φύλο
  • Ημερομηνία Γέννησης
  • Ημερομηνία Έκδοσης – Λήξης
  • Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας- CAN
  • Υπογραφή κατόχου

Η πίσω όψη της ταυτότητας θα περιλαμβάνει:

  • Όνομα πατέρα – μητέρας
  • Τόπος Γέννησης
  • Ομάδα αίματος (προαιρετικό)
  • Ύψος
  • Ψηφιακό Δακτυλικό Αποτύπωμα

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται είναι:

  • Βιομετρικά χαρακτηριστικά
  • Ηλεκτρονική Υπογραφή (Συναλλαγές με Δημόσιο)
  • Πολλά επίπεδα ασφαλείας – Δεν θα μπορεί να πλαστογραφηθεί

Ταυτότητες: Το κόστος και η διάρκεια ισχύος

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη. Θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας (85.6 x 54 mm ± 0.75mm, πάχους μέχρι 1 mm, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO) και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσημη παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Πώς θα γίνεται η έκδοσή τους

Η διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας θα γίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας. Πάντως, οι ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού όπως λένε οι ειδικοί.

Στα Αστυνομικά Τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Από πότε δεν θα ισχύουν οι παλιές

Τον Αύγουστο του 2026 είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας καθώς, σύμφωνα με τη ΕΡΤ, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα