Μητσοτάκης: Δε χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med

Μητσοτάκης: Δε χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med

Από το Νταβός ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης υπάρχει θέμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία του Βερολίνου.

Μηνύματα στην Άγκυρα για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και τον EastMed, αλλά και στην ΕΕ και τη Γερμανία, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ Νάιαλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ αναφέρθηκε στο προσφυγικό και δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Όσον αφορά στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: “Δείτε το χάρτη για να καταλάβετε ότι νομικά και γεωγραφικά αυτό είναι εξωφρενικό. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν. Αυτό που έχει υπογραφεί αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και πάει ενάντια στο διεθνές δίκαιο.”

Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από την λιβυκή Βουλή και υπενθύμισε με νόημα ότι τα τρία τέταρτα της χώρας αντιπροσωπεύονται από κάποιον άλλον που λέει ότι αυτή η συμφωνία είναι κατά των συμφερόντων του λιβυκού λαού.

Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια του World Economic Forum, στο Davos της Ελβετίας, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 Eurokinissi

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει αυτή τη συμφωνία, υπενθύμισε ότι έθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο το ότι είναι ένα παράνομο μνημόνιο και ξεκαθάρισε: “Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση στη Λιβύη, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και εμείς θα συμφωνήσουμε, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία αυτή.”

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε δε πως αυτό είναι θέμα για την Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή ασφάλεια, για τη δημιουργία ενός αγωγού που θα φέρνει φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε είναι ισραηλινό, είτε κυπριακό, είτε ενδεχομένως στο μέλλον ελληνικό αέριο. Ξεκαθάρισε μάλιστα ως προς τον αγωγό East Med: “Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να το κάνουμε.” Δήλωσε όμως ότι αυτές οι συμφωνίες δεν αποκλείουν την Τουρκία, αλλά “στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο δικό μου μυαλό αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διεθνής Ένωση που βασίζεται στους κανόνες”.

Ο πρωθυπουργός διαφώνησε με τη δήλωση Μακρόν πως το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ είναι πυλώνας της διατλαντικής σχέσης και είναι αναντικατάστατο, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό μηχανισμό και να παίρνει αποφάσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, μιλώντας σε μία γλώσσα. Για παράδειγμα στην Λιβύη αυτό δεν καταφέραμε ακόμη να το κάνουμε, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι σε μία μεταβατική περίοδο με μία νέα Κομισιόν και νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, “αλλά πρέπει να μιλάμε μία γλώσσα σε αυτά τα θέματα, γιατί αλλιώς θα αφήνουμε άλλους ανθρώπους στο τραπέζι”.

Ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε συνεπώς ότι “το ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό, κάθε άλλο”, αλλά τόνισε ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο στα θέματα ασφάλειας και η Ελλάδα είναι μία από αυτές, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας ξοδεύει 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Ανέφερε επίσης ότι ξεκαθάρισε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι θεωρεί λάθος πως δεν κλήθηκε στη διαδικασία του Βερολίνου και ότι πρέπει να συμμετέχει στο μέλλον, προσθέτοντας: “Πιστεύω ότι αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό”. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το θέμα δεν είναι η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, αλλά το ότι η Ελλάδα είναι ο πιο κοντινός Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης.

Δεν αρκεί συμμαχία των προθύμων στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός διαφώνησε με τη λογική της συμμαχίας των προθύμων στην ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό επιμένοντας στην ανάγκη μίας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τις επιστροφές.

Καταρχήν έκανε λόγο για αυξημένες ροές τους τελευταίους έξι μήνες “μία δύσκολη κατάσταση στα νησιά μας, ειδικά στη Μυτιλήνη και τη Χίο”, ενώ κατήγγειλε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ανθρώπους αυτούς ως γεωπολιτικό μοχλό για να πιέσει την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων (κλειστών) κέντρων στα νησιά και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι “άφηνε οποιονδήποτε να μπει μέσα και έχουμε κληρονομήσει 80.000 αιτήσεις ασύλου υπό εξέταση

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στο να έχει μία ενιαία στρατηγική στη μετανάστευση, τονίζοντας για πολλοστή φορά ότι δεν μπορεί ένα κράτος- μέλος να είναι μέρος της Σένγκεν και να μην αναλαμβάνει κανένα μερίδιο ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οραματίζεται ένα μηχανισμ, που οι αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται στα σύνορα σε μία ευρωπαϊκή δομή με μοίρασμα του βάρους μεταξύ των κρατών- μελών για όσους είναι πράγματι πρόσφυγες και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν είναι. Αλλά τόνισε “πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα μοιραζόμαστε τα βάρη. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα μιας συμμαχίας των προθύμων, πρέπει να είναι μία ευρωπαϊκή πολιτική. Πρέπει να την υποστηρίξουμε όλοι και αν είσαι μέλος του Σένγκεν πρέπει να παίξεις μπάλα”.

Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια του World Economic Forum, στο Davos της Ελβετίας, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 Eurokinissi

Δε θα έχουμε εκλογές μέχρι το 2023

Ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις και απηύθυνε κάλεσμα σε επενδυτές.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει σταθερή κυβέρνηση με καθαρή πλειοψηφία και διέψευσε την εκλογολογία, διαβεβαιώνοντας ότι “δε θα έχουμε εκλογές μέχρι το 2023” και σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά στο μακροπολιτικό ρίσκο για επενδύσεις. “Εάν έρθετε στην Αθήνα θα νιώσετε την αισιοδοξία” είπε μάλιστα. Ενώ όρισε ως στόχο την ανάπτυξη 3% για το 2020.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων το 2021. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κάνει μεταρρυθμίσεις γιατί πιστεύει σε αυτές και εκτίμησε ότι τώρα οι εταίροι “κοιτάζουν την Ελλάδα και λένε, εντάξει δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, πρέπει να δώσουμε δημοσιονομικό χώρο”. Τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει πια θέμα πρόσβασης στις αγορές και το χρέος είναι βιώσιμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσει λοιπόν να υποστηρίξει αυτό το αίτημα πειστικά. “Για πρώτη φορά προσεγγίζουμε τους Ευρωπαίους με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ότι αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε και αυτό είναι που ζητάμε από εσάς. Νομίζω ότι είναι δεκτικοί οι Ευρωπαίοι και οι θεσμοί στα αιτήματα μας” ανέφερε.

Ξεκαθάρισε δε ότι ακόμη και μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα δε θα ξοδεύει ασύστολα γιατί πάλι θα έχει υψηλούς στόχους, ενώ διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνονται πάλι αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο αλλά μόνο εκεί που χρειάζεται.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, στις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην ενέργεια, τονίζοντας ότι πριν τις εκλογές η ΔΕΗ ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα έξι μήνες μετά είναι ένα success story.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα