Μητσοτάκης εκ βαθέων: Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος

Μητσοτάκης εκ βαθέων: Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι η χειρότερη όλων, τα "καλά" του μνημονίου και τη δίψα του λαού για το καινούριο που εκφράζει ο Κυριάκος, αλλά και ιστορίες από την μακρά πολιτική του καριέρα, περιγράφει σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (pics)

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην Athens Voice και τη Σταυρούλα Παναγιωτάκη. Ο ηλικιωμένος άνδρας εξιστόρησε ενδιαφέρουσες αφηγήσεις από την Ιστορία της Ελλάδας, όπως το βράδυ της κατάλυσης της Δημοκρατίας, τις συναντήσεις του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα χρόνια που διετέλεσε πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης όμως αναφέρθηκε και στην λατρεμένη του σύζυγο και την απώλειά της, την επιλογή των παιδιών του να ασχοληθούν με την πολιτική, αλλά και την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 98 ετών σήμερα, αναφέρεται από το σπίτι του στα Χανιά, στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. “Έχω πρόβλημα με τα μάτια μου και πρόβλημα κινητικό. Το κινητικό το αντιμετωπίζω και υπάρχει περίπτωση και να βελτιωθεί, αλλά η όρασή μου δεν μπορεί. Βέβαια, το αναπληρώνω εν μέρει ηχητικά, παίρνοντας πλακέτες” αναφέρει και εξηγεί πως αγοράζει βιβλία με αφηγητή, που έχουν αποδοθεί ηχητικά  “«Ακούω» βιβλία γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά. Βεβαίως παρακολουθώ τις ειδήσεις, ακούω ευτυχώς καλά”.

Αν και όπως λέει δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία, τη θαυμάζει ιδιαίτερα. Πιστεύω και λέω ότι το ίντερνετ είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου μετά τον Γουτεμβέργιο. Άλλαξε τον τρόπο της επικοινωνίας, άλλαξε την πολιτική τελείως και εκ βάθρων. Γι’ αυτό συμφώνησα και υποστήριξα τη σελίδα μου στο Facebook” σημειώνει.

Για τη Μαρίκα και τις κουμπαριές

Φαίνεται πως μοναδική πικρία για τον 98χρονο πολιτικό είναι η απώλεια, πριν από τέσσερα χρόνια, της συζύγου του, Μαρίκας. “Είναι πολύ δυσάρεστο, είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και πάρα πολύ βαρύ […] Ο σύντροφος, η σύζυγος δηλαδή στην περίπτωσή μου, σου γεμίζει τη ζωή ολόκληρη, είναι δίπλα σου διαρκώς. Όταν είσαι μόνος, όπως είμαι εγώ τώρα, έχω φυσικά παιδιά, εγγόνια, φίλους, ό,τι θέλεις, αλλά ορισμένες ώρες νιώθεις και είσαι μόνος. Νιώθεις την απουσία ενός ανθρώπου που σε καταλαβαίνει, που σε αγαπά, που μοιράζεσαι μαζί του τις στενοχώριες σου και τις χαρές σου” εξηγεί για τη σύζυγό του.

 

Αναπολώντας τα χρόνια με τη Μαρίκα Μητσοτάκη, εκμυστηρεύεται πως εκείνη είχε “ένστικτο”, κάτι που εκείνος δεν διέτετε. “Πολλάκις τo εμπιστεύτηκα και πολλές φορές που δεν το ακολούθησα, το μετανόησα”. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνήθειά του να… κουμπαριάζει. Γιατί το έκανε; “Το έκανα για να αποκτήσουμε δεσμό. Η κουμπαριά στην Κρήτη εξακολουθεί να μετρά. Ακόμα και σήμερα. Όταν σου ζητά ο άλλος να του βαφτίσεις το παιδί ή να τον παντρέψεις, δύσκολα λες όχι” εξηγεί και περιγράφει πως σε μία μέρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η σύζυγός του βάφτισε πέντε παιδιά. “Στις εκλογές επάνω πολλές φορές σου ζητούσαν να βαφτίσεις παιδιά και βάφτιζα εγώ, βάφτιζε η Μαρίκα. Η Μαρίκα, λοιπόν, θυμάμαι ένα βράδυ βάφτισε πέντε(!) παιδιά”.

Η Χούντα, η συνάντηση με το Γέρο της Δημοκρατίας και η πρέφα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνελήφθη το βράδυ της 21 Απριλίου 1967 και οδηγήθηκε στο Κέντρο Τεθωρακισμένων στο Γουδί, όπως και όλοι οι πολιτικοί άνδρες της εποχής. “Όλος ο καλός κόσμος. Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, όλοι ήμασταν παρέα. Εμένα με πήγαν από τη μεριά όπου είχαν πάει και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Απέναντι ήταν ο Ράλλης, ο Παπαληγούρας, ο Ανδρέας ο Παπανδρέου. Εγώ δεν βρέθηκα στον ίδιο χώρο με τον Ανδρέα. Ήμουν παρέα όμως με τον Λεωνίδα τον Κύρκο, με τον Γλέζο και αρκετούς άλλους αριστερούς” αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Μάλιστα, όπως περιγράφει, τον συνέλαβαν στο σπίτι του με τις πυτζάμες και ξυπόλητο. “Άρπαξα την τελευταία στιγμή ένα παντελόνι το οποίο είχε μέσα και μερικά χρήματα κι έτσι ήμουν προνομιούχος στο Κέντρο Τεθωρακισμένων στο Γουδί που μας πήγανε, είχα τουλάχιστον ένα παντελόνι να βάλω. Οι υπόλοιποι, και εννοώ όλη την πολιτική ηγεσία της εποχής, δεν πρόλαβαν. Ο Λεωνίδας ο Κύρκος παρουσιάστηκε με το βρακάκι του κι ένα μικρό κασκορσέ σαν παλαιστής” σημείωσε.

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

“Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήρθε στο τέλος. Αλλά αυτόν τον έφεραν ντυμένο, ήταν και πυρέσσων, είχε μία μικρή γριπούλα και τον πρόσεξαν” ανέφερε για τον γέρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχαν να μιλήσουν από την περίφημη αποστασία. “Τον πλησίασα πρώτος, τον χαιρέτησα και του λέω, «κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε, αλλά όπως βλέπετε εμείς οι προδότες προηγήθημεν!» Γύρισε αλλού τα μούτρα του και προχώρησε”.

 

Αργότερα το βράδυ πάντως, ο Γεώργιος Παπανδρέου που έψαχνε κάποιον για κουβέντα, άρχισε να συνομιλεί μαζί του. “Πιάσαμε την κουβέντα και σε δέκα λεπτά ήμασταν σαν να μην είχαμε χωρίσει ποτέ” ανέφερε και περιέγραψε πως κατέληξαν να παίζουν χαρτιά ως το πρωί. “Η ώρα περνούσε, είχα βολευτεί κάπως, είχα φορέσει και το παντελόνι μου και λένε οι υπόλοιποι «ας κοιμηθούμε λιγάκι, αν μπορούμε». Πού να κοιμηθείς όμως; Τότε εγώ πρότεινα «βρε παιδιά, δεν παίζουμε καμιά πρεφίτσα, ποιος παίζει πρέφα;»”

Με τον Καραμανλή στο Παρίσι

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέφυγε της Χούντας μέσω Τουρκίας, όπου και πέρασε με ταχύπλοο. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον ακολούθησε και η σύζυγός του μαζί με τα παιδιά τους. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ ήταν τότε μηνών βρέφος. Εκεί, ο μετέπειτα πρωθυπουργός ήρθε πιο κοντά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

“Ο Καραμανλής αγαπούσε πολύ τα παιδιά. Τον Κυριάκο και την Ντόρα. Με τη Μαρίκα δεν τα πήγαινε καλά, γιατί η Μαρίκα είναι γλωσσού, δεν του χάριζε και ο Καραμανλής ήταν δύσκολος. Αλλά ερχόταν πολύ συχνά στο σπίτι μας να φάει. Του άρεσαν πολύ οι χορτόπιτες και το αγαπημένο του γλυκό ήταν ο μπαμπάς με το ρούμι. Έπινε μόνο κόκκινο κρασί, ακόμα και με το ψάρι, προς μεγάλη απελπισία των Γάλλων σομελιέ. Κάναμε και εκδρομές, πήγαμε μαζί στη Νορμανδία” ανέφερε για τα χρόνια στη Γαλλία.

Η χειρότερη μνημονιακή κυβέρνη Τσίπρα και “καλό” Μνημόνιο

Φυσικά, η κουβέντα δεν μπορούσε να μην έρθει στο σήμερα. Τι πιστεύει ο επίτιμος για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του; “Θα είναι η χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και δεν θα μας βγάλει από κανένα τέλμα” αναφέρει κατηγορηματικά.

Για τον ίδιο το μνημόνιο περιέχει και σωστές πολιτικές “Η πολιτική του μνημονίου ήταν σε μεγάλο της μέρος σωστή, είχε πολλά λάθη αλλά είχε και σωστά, όμως δεν εφαρμόστηκε τίποτα. Την ώρα που ιδιωτικοποιούν το λιμάνι π.χ., υπογράφει ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί διαφωνούν και το λένε δημόσια. Τραγέλαφος και αθλιότητα. Το αποτέλεσμα είναι πως ο κόσμος τρελαίνεται, δεν ξέρει τι να πιστέψει”.

 

Για τον ίδιο το πρόβλημα ήταν εξ αρχής πως κανένα κόμμα δεν μίλησε ανοιχτά στο λαό, πλην της δικής του κυβέρνησης, όπως λέει που έπεσε πρόωρα. “Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έγιναν μνημονιακά, λέγοντας ότι το κάνουμε αυτό όχι γιατί είναι το σωστό, όχι διότι το θέλουμε, αλλά επειδή μας το επιβάλλουν”.

Η λύση όπως αναφέρει είναι “μία κυβέρνηση που να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια –αυτό συμβαίνει με τον Κυριάκο τώρα– να πει στους Έλληνες ότι αυτά κύριοι είναι, αν δεν μεγαλώσει η πίτα δεν πρόκειται να πάρετε περισσότερο” και εξηγεί πως σήμερα κανένας πολιτικός δεν μπορεί να βάζει κόκκινες γραμμές. “Τι βάζετε κόκκινες γραμμές; Χωρίς λεφτά κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν. Να δει ο κόσμος, να μάθει, γιατί η αλήθεια είναι πως και ο λαός έχει εν μέρει τη δική του ευθύνη που είναι πολύ-πολύ μικρότερη”.

Ο Κυριάκος και η δίψα του λαού για το νέο

Η κουβέντα μετακινήθηκε και στο γιο του και νεότερο πρόεδρο της ΝΔ, η εκλογή του οποίου όπως είπε εξέπληξε ακόμη και τον ίδιο. “Είδες ότι ο Κυριάκος πήρε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ενώ ξεκίνησε outsider. Ο κόσμος διψά για το καινούργιο. Τα μικρά κόμματα, τα φιλοευρωπαϊκά, δηλαδή το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και οι Κεντρώοι, ο Λεβέντης, δεν ξέρω αν θα επιβιώσουν στις επόμενες εκλογές, αλλά και αν επιβιώσουν, η Νέα Δημοκρατία που θα έχει την πλειοψηφία θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους, με όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, και να εφαρμόσει μία πολιτική κοινής αποδοχής” σημείωσε για το απώτερο μέλλον.

 

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δήλωσε ικανοποιημένος από την εκλογή του Κυριάκου και εξέφρασε τη λύπη του που δεν πρόλαβε να τον δει η Μαρίκα, η μητέρα του. Στο θέμα της ενασχόλησης πάντως των παιδιών του με την πολιτική σημείωσε πως δεν πίεσε ούτε τη Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ασχοληθούν. “Η Ντόρα ασχολήθηκε με την πολιτική όταν δολοφόνησαν τον άνδρα της και πέτυχε στην πολιτική, ήταν πολύ ουσιαστική η συμβολή της στην παράταξη. Ο Κυριάκος το ήθελε μέσα του και το απεφάσισε αφού προηγουμένως εργάστηκε δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε τον παρότρυνα, ούτε τον απέτρεψα”

Για την πολιτική του υστεροφημία

 

“Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος” λέει κλείνοντας ο επίτιμος πρόεδρος και συμπληρώνει: “Θα με ικανοποιούσε να με θυμούνται ως έναν άνθρωπο που είχε την ειλικρίνεια και το θάρρος να αγωνιστεί γι’ αυτά που επίστεψε, που είχε την τύχη να μην αλλάξει ποτέ του, που είπε την αλήθεια στο λαό και δεν κορόιδεψε κανένα. Αυτό θα ήταν ο μεγαλύτερος έπαινος που θα μπορούσε να μου αποδοθεί”.

ΠΗΓΗ ATHENS VOICE

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα