Μητσοτάκης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: “Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο”

Διαβάζεται σε 2'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Στη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση στο Facebook.

Στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ακόμα μία στη χώρα, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ, οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Έχει σημασία όμως να βρούμε ακριβώς τι δεν λειτούργησε σωστά και πώς θα αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό. Γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανόνες για την αστυνομική ανταπόκριση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ποιες επιπλέον δικλίδες ασφαλείας χρειάζεται να προσθέσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γίνουν νέα λάθη, πώς θα βελτιώσουμε όλη την «αλυσίδα» στην επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας. Ήδη ανακοινώθηκαν ορισμένες αλλαγές, με πιο καίρια τη μεταφορά πλέον κάθε θύματος σε ασφαλή χώρο και τη διαμονή του εκεί μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 45 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Η αλήθεια είναι ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις καταγγελιών στη χώρα μας τηρήθηκαν οι οδηγίες και σώθηκαν πολλές ζωές. Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκαν στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο σχεδόν 6.500 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και η Άμεση Δράση ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 4.800. Επίσης, 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το νέο εργαλείο panic button και γλίτωσαν -με παρέμβαση της αστυνομίας- από μια πιθανή μοιραία κατάληξη. Από το 2021 χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας με ειδικά γραφεία εντός των αστυνομικών τμημάτων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, με ξενώνες φιλοξενίας και αρωγής προς τις κακοποιημένες γυναίκες.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν μείνουμε στα στατιστικά στοιχεία.
Δεν αρκεί. Δεν μας αρκεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα