Μητσοτάκης για Κατσίφα: Δηλώσεις της αλβανικής ηγεσίας δεν ήταν εποικοδομητικές

Μητσοτάκης για Κατσίφα: Δηλώσεις της αλβανικής ηγεσίας δεν ήταν εποικοδομητικές
Dimitris Papamitsos

Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ εξαρτάται και από το σεβασμό στην ελληνική μειονότητα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ από το Βελιγράδι. Επανέλαβε ότι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Τραγικό συμβάν χαρακτήρισε το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, κάτω από συνθήκες που όπως σημείωσε δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή πίεσε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής: κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης: “Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα.”

Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε και εάν τη φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

“Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός” ξεκαθάρισε επίσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι  υποστηρίζει πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Δήλωσε όμως ότι οι μονομερείς ενέργειες από την Πρίστινα όπως οι πρόσφατοι δασμοί στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία δεν είναι εποικοδομητικές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε τόσο στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως ένα πολύ καλό φίλο της Σερβίας, όσο και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και δήλωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ, καταλήγοντας: “Είμαι πλήρως ενήμερος σχετικά με τις δυσκολίες και τις πιθανές επιπλοκές, αλλά η Σερβία μπορεί πάντα να βασίζεται στην Ελλάδα και επίσης μπορεί πάντα να βασίζεται σε εμένα προσωπικά για να βοηθήσω τη χώρα στο δύσκολο μονοπάτι προς την ΕΕ.”

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς προς όφελος όλων των πολιτών, όχι αποκλειστικά για τους λίγους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθούν οι μισθοί και να εξασφαλιστεί ότι, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι νέοι δε θα εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.” Και στο ερώτημα εάν την επόμενη φορά θα επισκεφθεί το Βελιγράδι ως πρωθυπουργός, απάντησε: “Βλέπω τις δημοσκοπήσεις με ενδιαφέρον, αλλά γνωρίζω ότι αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Θα έχουμε εκλογές το 2019, προσπαθούμε να χτίσουμε ευρύτερες συναινέσεις και να πείσουμε ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν τη Νέα Δημοκρατία, να μας εμπιστευτούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς και να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα