Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε ο Μητσοτάκης στον Γκουτέρες- Συνάντηση με Αναστασιάδη

Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε ο Μητσοτάκης στον Γκουτέρες- Συνάντηση με Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο κ.Μητσοτάκης

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε φυσικά το Κυπριακό με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει τον κ. Αναστασιάδη ότι έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στον Πρόεδρο της Τουρκίας την Τετάρτη όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία της συνάντησης με Ερντογάν και κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη χθες ότι δεν είπε λέξη για τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, με το Μαξίμου να απαντά διανέμοντας και συγκρίνοντας τις φωτογραφίες από τις συναντήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα με Ενρτογάν.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης σσυμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, καθώς και να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

Αθήνα και Λευκωσία διαμηνύουν τη στήριξη τους στην επανέναρξη συνομιλιών, ωστόσο η Αγκυρα είναι αμετακίνητη στις αδιάλλακτες θέσεις της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε:

“Ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και την διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού το εθνικού ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια”.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός με τον κ.Γκουτέρες συζήτησαν επίσης την πράσινη ατζέντα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικιάς του προσωπικής ατζέντας.

“Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Του παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πώς η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι απλά μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά αποτελεί και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Μέχρι το τέλος του έτους η ελληνική Κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην Διάσκεψη των Παρισίων. Θα είναι τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.”

SHARE: