Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος με τον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της χώρας

Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος με τον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της χώρας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,Νίκο Μπακατσέλο στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του -"30ο GREEC ECONOMIC SUMMIT-Turning the Odds" Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά θέλει ειρηνική λύση των διαφορών με Τουρκία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, δήλωσε.

Μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και επιθυμίας για ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συζήτησης, με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του 30ου Greek Economic Summit – Turning the Odds.

“Ήμουν ξεκάθαρος με τον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές τις κυβέρνησης, που είναι κόκκινες γραμμές όλων των κομμάτων και κόκκινες γραμμές της χώρας. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο είναι πρόσφορος. Δεν επιδιώκουμε εμείς την ένταση και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό. Για αυτό κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου επιδιώκοντας να μειώσουμε το επίπεδο της έντασης”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε όσα είπε νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για μία“φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη”. Εκτίμησε ότι η επίσκεψη του στην Αμερική επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ σε μία ταραγμένη περιοχή. Ενώ όσον αφορά στην κριτική που του ασκήθηκε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη αντέτεινε ότι “αυτή η έννοια μίας στρατηγικής συμμαχίας να είσαι σταθερός, αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις της στρατηγικής σχέσης να είσαι προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην περιοχή”.

Χαρακτήρισε θετικό ότι οι ΗΠΑ όπως είπε τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών, στηρίζοντας όλες τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε λύση των θεμάτων με τρόπο ειρηνικό.

Σημείωσε κάτι που είχε πει νωρίτερα και ο κ.Πάιατ ότι στις ΗΠΑ υπάρχει διακομματική αντίληψη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και σχολίασε:

“Ουδέποτε θυμάμαι το κλίμα να ήταν καλύτερο για την Ελλάδα από αυτό που συνάντησα”.

Εκτίμησε άλλωστε ότι αυτό αποτυπώθηκε από πλευράς ΗΠΑ και στην ψήφιση ενός εμβληματικού νόμου, του East Med Act, που ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογέιου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του -"30ο GREEC ECONOMIC SUMMIT-Turning the Odds" Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική για τη χρηματοδότηση της θεολογικής σχολής της Βοστώνης, λέγοντας πως είναι “χρέος μας να στηρίξουμε την εκκλησία της Αμερικής, γιατί επιτελεί έργο κρατώντας τους δεσμούς της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα ζωντανούς, απολύτως καθοριστικό” ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει ομογενειακά δίγλωσσα σχολεία.

Θέλησε τέλος να κλείσει την εκλογολογία που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο, δηλώνοντας ότι: “Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε μέρα της θητείας της για να παράξει έργο. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία για να κάνουμε αλλαγές προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών”.

Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα νόμου και τάξης καθώς και στο νομοσχέδιο που έρχεται για περιορισμούς στις διαδηλώσεις, το οποίο άλλωστε αναγνώρισε ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα