Ο Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ και οι καραμανλικοί

Ο Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ και οι καραμανλικοί
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στη ΝΔ πιστεύουν ότι η “προοδευτική συμμαχία” του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να διασώσει το ΣΥΡΙΖΑ ή να έχει απήχηση στην κοινωνία, ενώ μεταθέτουν το δίλημμα των εκλογών από τον άξονα αριστερά δεξιά. Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Γεννηματά και το άδειασμα Καραμανλή σε κινήσεις εκ δεξιών της ΝΔ.

Τα τεκταινόμενα στο χώρο της κεντροαριστεράς παρακολουθούν με προσοχή και στη Νέα Δημοκρατία, όπου θεωρούν όμως ότι η “προοδευτική συμμαχία” του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να διασώσει το ΣΥΡΙΖΑ ή να έχει απήχηση στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα βάζουν τα δικά τους όρια απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει ορισμένα σαφή μηνύματα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς ήδη με τη συνέντευξη του στο Open την περασμένη Πέμπτη. Πρώτον είχε απορρίψει τη ρητορική της Φώφης Γεννηματά περί παλινόρθωσης της δεξιάς, τα οποία χαρακτήρισε ρετρό, υποστηρίζοντας ότι αυτό το σύνθημα δεν μπορεί να είναι πειστικό με εκείνον ως αρχηγό της ΝΔ. Με άλλα λόγια θέλησε να διαμηνύσει στη βάση του ΚΙΝΑΛ και ιδίως στους ψηφοφόρους που είναι μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος είναι ένας κεντρώος πολιτικός και πάντως όχι εκπρόσωπος της “επάρατου δεξιάς” κατά το παλιό πασοκικό σύνθημα. Με τον τρόπο αυτό θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αντισυσπείρωσης αντιδεξιών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ, που είναι και ο στόχος του κ.Τσίπρα.

Υπενθύμισε επίσης στην κ.Γεννηματά ότι το κόμμα της πολύ πρόσφατα είχε συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας δε θα αναζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες αλλά συγκλίσεις σε μεγάλα θέματα (φέρνοντας ως παράδειγμα τη στήριξη της ΝΔ στο νόμο Διαμαντοπούλου το 2011), καθώς και ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία νέες πρόωρες εκλογές. Και έχει λόγους να θέλει να τονίζει το τελευταίο, καθώς στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης ευθαρσώς δήλωσε ότι εάν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, δε θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να προκαλέσουν δεύτερες εκλογές, οι οποίες σημειωτέον θα γίνουν με απλή αναλογική.

Από το Αγρίνιο στη συνέχεια το βράδυ της Παρασκευής και εν αναμονή της ομιλίας Τσίπρα το Σάββατο για την “προοδευτική συμμαχία”, ο κ.Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει ότι η ΝΔ ως «μεγάλο λαϊκό κεντροδεξιό κόμμα καλύπτει το ιδεολογικό φάσμα από την παραδοσιακή δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς». Στις ομιλίες του εν όψει των ευρωεκλογών απαντά εξ άλλου εκ των προτέρων στις κατηγορίες Τσίπρα περί νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς ΝΔ και σταθερά υποστηρίζει ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι αριστερά ή δεξιά, αλλά όπως λέει: “Πρόοδος ή οπισθοχώρηση; Λαϊκισμός ή αλήθεια; Ευρώπη ή Μαδούρο;”

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Σε αυτά, τα μεγάλα διλήμματα συναντώνται στην μεγάλη φιλελεύθερη κοίτη της ΝΔ και άλλα ρυάκια, και άλλα ποτάμια από άλλους ιδεολογικούς χώρους”.

Βεβαίως ο κ.Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς ΚΙΝΑΛ περί “καραμανλικής συνιστώσας” στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί διακαώς να στήσει κόμμα με ορισμένα πρόσωπα εκτός ΝΔ “όχι ιδιαιτέρως σοβαρά”, αναφερόμενος σε Παπακώστα- Τσιτουρίδη- Αντώναρο. Στο Μοσχάτο όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όχι μόνο δεν έχει δοθεί πράσινο φως για τέτοιες κινήσεις, αλλά υπάρχει και δυσαρέσκεια για όσους επιχειρούν να καρπωθούν καραμανλικό στίγμα. Μάλιστα γαλάζια στελέχη πιστεύουν πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε “δεξιά δεκανίκια” (καθώς η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα εξελέγη με τη ΝΔ βουλευτής), εν τέλει υπονομεύει την προσπάθεια Τσίπρα να ρίξει γέφυρες προς την κεντροαριστερά. Θεωρούν επίσης ότι ενώ η ΝΔ πηγαίνει στις εκλογές (σχετικά) ενωμένη (αφού οι πραγματικά μεγάλοι καραμανλικοί και σαμαρικοί παίκτες αντιλαμβάνονται προφανώς ότι το παιχνίδι για την κεντροδεξιά παίζεται εντός κομματικών τειχών, ενώ ουδείς θέλει να κατηγορηθεί σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό), ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει κομματίδια και μεμονωμένα δευτεροκλασάτα στελέχη της κεντροαριστεράς (όπως η ΔΗΜΑΡ) σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκρατήσει δυνάμεις.

Γαλάζια στελέχη μάλιστα επιμένουν ότι μετά από ευρεία (όπως πιστεύουν ότι θα είναι) ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, ο χώρος της κεντροαριστεράς θα αναδιαταχθεί και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ σε καθοριστικό ρόλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα