Μητσοτάκης: Μαθήματα από την Κύπρο για την ισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών

Μητσοτάκης: Μαθήματα από την Κύπρο για την ισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών
Από την επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. “Στο πρόσωπο του Μητσοτάκη βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας” του είπε ο κ.Νεοφύτου.

Το παράδειγμα της Κύπρου όσον αφορά στην εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού το πρωί και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι στο πρόσωπο του κ.Μητσοτάκη βλέπει το μέλλον της Ελλάδας και του είπε: “Είμαι σίγουρος πως τα ηνία της χώρας θα είναι στα δικά σου χέρια για μία καλύτερη Ελλάδα και Ευρώπη”. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι και η Κύπρος είχε δυσκολίες όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το κλειδί για να τρέχει η Κύπρος με ρυθμούς ανάπτυξης ήταν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

“Εδώ στην Κύπρο περάσαμε δύσκολα, όπως και εσείς στην Ελλάδα. Όμως είδαμε τις δυσκολίες ως ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα μεγάλο στοίχημα να διορθώσουμε τα λάθη μας, τις στρεβλώσεις και μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, να μειώσουμε τους φόρους, αλλά και να δώσουμε κίνητρα στην επιχειρηματικότητα. Αυτό ήταν το κλειδί που μας οδήγησε από τα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, να τρέχει σήμερα η Κύπρος με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε ειδικότερα ο κ.Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του σημείωσε πως στόχος των ευρωεκλογών είναι να ενισχυθεί η δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέναντι στον άκρατο λαϊκισμό.

“Είμαι εδώ για να πάρω μαθήματα από την επιτυχία της Κύπρου να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχολίασε ότι: “Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος πέτυχε αυτό το οποίο δεν έχουμε πετύχει ακόμη στην Ελλάδα. Δηλαδή να μπορέσει να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά πετυχαίνοντας ταυτόχρονα πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 4%” και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

“Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να γίνεται στις πλάτες της μεσαίας τάξης και δεν μπορεί να γίνεται με κύριο όχημα την υπερφορολόγηση της παραγωγικής οικονομίας” υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είπε στον κ.Νεοφύτου: “Είναι κάτι το οποίο το αποδείξατε εσείς στην πράξη. Καταφέρατε να εξυγιάνετε τα δημόσια οικονομικά χωρίς να αυξήσετε τους φόρους. Στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας επενδύσεις σε κλάδους όπου η Κύπρος είχε και έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και εμείς την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε βέβαια στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις επόμενες εθνικές εκλογές, κάνοντας λόγο για μεγάλη πολιτική αλλαγή.

“Για εμάς το 2019 θα είναι ένα κρίσιμο έτος. Δεν είναι μόνο έτος ευρωεκλογών, είναι και έτος εθνικών εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα το αργότερο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Και πιστεύω ότι θα είναι μια ευκαιρία και για την πατρίδα μας για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για μια τολμηρή φυγή στο μέλλον, για μια άλλη πολιτική που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και που θα επιτρέψει, επιτέλους, στην Ελλάδα να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς προς το μέλλον” δήλωσε.

Θέλησε να εμφανιστεί για άλλη μία φορά ενωτικός, υπογραμμίζοντας πως: “Η Ελλάδα, σήμερα παρά ποτέ, χρειάζεται ενότητα, δεν περισσεύει κανείς, θα αφήσουμε πίσω τους διχασμούς που μας κράτησαν καθηλωμένους στο χθες και θα φύγουμε με τόλμη μπροστά. Γιατί αξίζουμε καλύτερα στην Ελλάδα, αξίζουμε καλύτερα και στην Ευρώπη και χρέος της ΝΔ είναι αυτό να το κάνουμε πράξη.”

Ευχήθηκε δε ΝΔ και ΔΗΣΥ να αναλάβουν ταυτόχρονα τα ηνία των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι θα ειναι καλό και για την Κύπρο όπως έχει ήδη αποδειχθεί, και για την Ελλάδα, αλλά και για τις ελληνοκυπριακές σχέσεις.

Ο κ.Νεοφύτου προσέφερε στον κ.Μητσοτάκη κλάδο ελαίας, σημάδι νίκης, δηλώνοντας βέβαιος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο ο κ.Μητσοτάκης συμμετέχει στις 12:30 σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας (9th Nicosia Economic Congress). Στις 17:30 θα συναντηθεί και θα συζητήσει με 10 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη και φίλους της ΝΔα που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Στις 19:00 θα συμμετάσχει σε επίσημο δείπνο που θα παραχωρηθεί για την παρουσίαση του προγράμματος «Όραμα Κύπρος 2030» του ΔΗ.ΣΥ., στο οποίο και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την Παρασκευή στις 8:30, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα