Μητσοτάκης: Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% από εφέτος τον Αύγουστο

Μητσοτάκης: Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% από εφέτος τον Αύγουστο
O πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης, στο βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Eurokinissi

Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%. Διευρύνονται άμεσα τα κριτήρια για τις 120 δόσεις, στα 20 από 30 ευρώ η μηνιαία δόση, στο 3% από 5% το επιτόκιο. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή. Ιδιωτικοποίηση δικτύων της ΔΕΗ, πώληση του 30% του Ελ.Βενιζέλος. "Ο,τι είπαμε θα το κάνουμε", τόνισε και μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα, όχι όμως στο παρελθόν.

Με έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις και την προσέλκυση επενδύσεων η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επιφύλασσε μία έκπληξη και συγκεκριμένα την εφαρμογή ένα χρόνο νωρίτερα της δέσμευσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ.

“Αθετώ τη δέσμευση μου, οι σημαντικές μειώσεις δε θα έρθουν από το 2020 αλλά ξεκινούν από εφέτος, από το 2019. Πείτε το και μία κωλοτούμπα από την ανάποδη” είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο και θέλοντας εμμέσως πλην σαφώς να προκαλέσει συγκρίσεις με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά τη διακοπή του Αυγούστου θα ακολουθήσει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

“Γίνονται τελικά και θετικές κυβερνητικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει σχέδιο, αξιοπιστία και σοβαρότητα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης. “Ο,τι είπαμε θα το κάνουμε” τόνισε εξάλλου και μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα, όχι όμως στο παρελθόν.

Όπως εξήγησε η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος τον Αυγουστο σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

– Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Το ίδιο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη βελτίωση της ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με στόχο να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Συγκεκριμένα:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

– Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

– Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

– Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο,.

Θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρχει μία τέτοια ρύθμιση, προειδοποίησε ο κ.Μητσοτάκης καλώντας τους πολίτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν, να υποβάλλουν αιτήσεις.

Ιδιωτικοποίηση δικτύων της ΔΕΗ όπου χρειαστεί

“Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοι μας και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ότι όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, καθώς και ότι αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Ανακοίνωσε επίσης την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικων Πετρελαίων.

Είπε ότι θα αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. “Η επένδυση στο Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της νέας Ελλάδας”, δήλωσε.

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για το 2020

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εταίρους και δανειστές ότι στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δυστυχώς όπως είπε συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εκτίμησε ωστόσο ότι επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

“Ως πρωθυπουργός της Ελλάδος αρνούμαι να αποδεχθώ ότι δεν μπορούμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας” είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης” δήλωσε και εκτίμησε ότι έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών σε πιο λογικά επίπεδα, κάτι που θα προσφέρει ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική. Εκτίμησε επίσης ότι η αλλαγή του παρονομαστή στο κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ είναι που θα πείσει τους πάντες και δήλωσε: “Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης”.

Εξήγγειλε ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις και ότι το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση 24% για τα εισοδήματα του 2019.

Τι είπε για Υγεία- Παιδεία- Ασφάλεια- Γραφειοκρατία. Καμία αναφορά στο ασφαλιστικό

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για την καθημερινότητα των πολιτών:

*Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών.

*Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

*Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους.

*Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

*Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

*Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών.

* “Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα” τονισε

*Πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

*Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. “Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών” υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

*Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ.

*Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί.

*Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές.

*Επιτάχυνση στη διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

*Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση.

*Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο.

*Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

*Προανήγγειλε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας: “Δε θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική

Σημειωτέον πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ασφαλιστικό, συνεπώς αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σημειωτέον επίσης ότι ανακοινωσε τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση το 2021.

Οι αλλαγές στο κράτος

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο κράτος και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης:

*Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

*Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

*Ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης κατά της κακονομίας και πολυνομίας. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

*Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

* “Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα ενωτικό πολιτικό μήνυμα και να δώσει στίγμα χαμηλών τόνων στην πολιτική αντιπαράθεση, αποφεύγοντας την πόλωση στον άξονα αριστερά- δεξιά. Δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να διεκδικεί την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών και αυτών που δεν τον ψήφισαν και έκανε λόγο για ένα “ρεύμα προόδου που, χωρίς να υποτιμά τις διαφορές, θα προτάσσει την ενότητα, θα κοιτά λιγότερο δεξιά και αριστερά και περισσότερο μπροστά”.

Σχολίασε εξάλλου ότι: “Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος” και τόνισε ότι ο κυβερνητικός λόγος θα είναι “λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος.”

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού συνοψίζεται στο εξής απόσπασμα της ομιλίας του: «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές».

Είπε επίσης ότι “Δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου” και πρόσθεσε: “Ας σηματοδοτήσουμε και σε αυτή την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε και ας χειροκροτήσουμε όλοι μαζί το γεγονός ότι το αποκρουστικό ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας, γιατί δεν άνηκε ποτέ εδώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα