Βόρεια Μακεδονία: Μετά την Σιλιάνοφσκα, προκαλεί και ο Μιτσκόσκι με το όνομα

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι
Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι Associated Press

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βαδίζει στην γραμμή της προέδρου αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε γραμμή της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κινήθηκε ο επικεφαλής του VMRO και επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με ένα πύρινο επινίκιο εθνικιστικό λόγο, ο Κριστιάν Μιτσκόσκι -σηματοδοτώντας την επιστροφή του VMRO στην εξουσία- προέβη σε αντίστοιχες προκλήσεις με αυτές της προέδρου της χώρας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως σέβεται το Σύνταγμα της χώρας, αλλά αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμά του να αποτελεί τη χώρα του όπως θέλει.

«Χρησιμοποιώ τους όρους «Μακεδονία» και το επίθετο «Μακεδονικός» γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει κάποιους είδους παραβίαση. Αν νομίζουν (σ.σ. στην Ελλάδα) ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία, οπότε εκεί θα παραθέσουμε και τα δύο επιχειρήματα. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Επιδιώκω τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας» πρόσθεσε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και ζήτησε «να μην υπάρχουν άλλες απειλές, εμπόδια και επιστροφή στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν και οι δύο πλευρές στο μέλλον». Είπε, επίσης, ότι αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, τόνισε ότι Βόρεια Μακεδονία έχει εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, «σε αντίθεση με τον νότιο γείτονα μας, ο οποίος δεν έχει κυρώσει ούτε τα τρία μνημόνια που προβλέπονται».

Σημειώνεται πως στη νέα βουλή το VMRO διαθέτει 59 έδρες σε σύνολο 120 και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Μιτσκόσκι, με τη συνεργασία του αλβανικού κόμματος VLEN.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επέμεινε μέσω του γραφείου Τύπου της ότι έχει «το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία».

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφερόταν σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου. Στη συνέχεια, ωστόσο, σημειωνόταν ότι η Σιλιάνοφσκα «θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας». 

Μητσοτάκης: «Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται»

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επανέλαβε την κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” κατοχυρώνεται από τις Πρέσπες» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ως προς το ζήτημα των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει να έρθουμε τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε όποιο διαπραγματευτικό όπλο έχουμε. Αγγίζει τον παραλογισμό αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε: «Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν φέραμε τα μνημόνια. Διαβάζαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ. στα Σκόπια). Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται». Ερωτηθείς για την κίνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να σκίσει το κείμενο των Πρεσπών στη Βουλή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο κ. Βελόπουλος έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά τα ζητήματα». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα