Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία βαρετή διαδικασία, αφορούν τους πολίτες 

Διαβάζεται σε 5'
Εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65
Εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 EUROKINISSI

Στην παρουσίαση των έργων αποκατάστασης από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» παρέστη ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία των ευρωεκλογών. Σχολίασε μάλιστα ότι το Ντουμπάϊ δέχθηκε το ένα τρίτο της βροχής που είχε πέσει στη Θεσσαλία με τον Daniel

Αφορμή για να υπογραμμίσει εκ νέου τη σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και ως τούτου να παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν, έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη το μεσημέρι στην εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου.

Ο πρωθυπουργός καταρχήν σημείωσε ότι η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα τρία δισ ευρώ. Από αυτά, το 1,4 δισ αφορά τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων της περιοχής.

“Να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας”, τόνισε ο κ Μητσοτάκης.

Διαβεβαίωσε ότι: “Οι δρόμοι θα ξανακατασκευαστούν καλύτεροι, ώστε να καλυφθεί και η πιο δυσπρόσιτη γωνιά της Θεσσαλίας.” Αναφέρθηκε επίσης στην ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο δεσμεύτηκε ότι ως τα τέλη του 2025 θα παραδοθεί σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την κακοκαιρία.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι από τα 1,4 δισ ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών και σχολείων, τα 600 εκ προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα είναι πόροι του ΕΣΠΑ αλλά και του Κρατικού Προϋπολογισμού.

“Εάν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομική κατάσταση, αν η οικονομία μας δεν αναπτυσσόταν, αν δεν είχαμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αν δεν είχε πέσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαμε από τους εθνικούς πόρους να εξασφαλίσουμε εκείνο το ποσό το οποίο είναι τόσο απαραίτητο να διοχετευθεί στη Θεσσαλία”, σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε μάλιστα ότι για να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι του εθνικού προϋπολογισμού στη Θεσσαλία, κόπηκαν από άλλα έργα.

“Να μην ξεχνάμε τη σημασία της Ευρώπης”

“Δεν θέλω να ξεχνάμε την ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των πόρων”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης “είναι ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο η κυβέρνησή μας το διαπραγματεύτηκε και το αποτύπωμα του οποίου φαίνεται ήδη σε ολόκληρη την επικράτεια.” Υπογράμμισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από μία νέα επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

“Δεν ήταν εύκολο. Καταφέραμε και το πετύχαμε. Όπως αξιοποιήσαμε και πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποζημιώσεις και κρατική αρωγή”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ως εκ τούτου έφερε τη συζήτηση στις ευρωεκλογές. “Όλα αυτά τα λέω γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του αποτυπώματος της Ευρώπης, όχι μόνο στην αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών αλλά συνολικά στη χρηματοδότηση πολύ μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία αλλάζουν την όψη της Ελλάδας”,  είπε  ειδικότερα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Είναι ίσως η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι ευρωεκλογές είναι μια βαρετή διαδικασία, η οποία δεν αφορά τους πολίτες. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη μάς αφορούν, σας αφορούν όλους πάρα πολύ. Και νομίζω ότι η χρηματοδότηση αυτών των έργων είναι η καλύτερη απόδειξη των όσων λέω”. Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Λαμία- Ξυνιάδα του Ε65, ο οποίος δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί πλήρως εντός δύο ετών.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι στο ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel υπάρχουν ακόμα κάποιες καθυστερήσεις. “Κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε για να κινηθούμε όσο γρηγορότερα γίνεται στα ζητήματα της κρατικής αρωγής”, διαβεβαίωσε.

“Το Ντουμπάϊ δέχθηκε το ένα τρίτο της βροχής που είχε πέσει στη Θεσσαλία με τον Daniel”

Απάντησε όμως και στις ενστάσεις που υπάρχουν στη Θεσσαλία ως προς το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του κάμπου.“Ψηφίζεται στη Βουλή ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, μία πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία επιτέλους θα ενοποιήσει σε ένα επίπεδο ένα πρόβλημα το οποίο απαιτεί μια συνολική ματιά”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Δεν μπορεί μονίμως να είναι αντικείμενο των όποιων τοπικών πιέσεων ή τοπικών προτεραιοτήτων τα ζητήματα των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων τα οποία πρέπει να γίνουν και τα οποία χρειάζονται και αυτά τη δική τους ξεχωριστή χρηματοδότηση.”

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μία αναφορά στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, με αφορμή την τελευταία καταιγίδα, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συνεργασία όλων των φορέων.

“Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο της συνεργασίας από εδώ και στο εξής. Η Πολιτική Προστασία είναι κάτι το οποίο μας αφορά όλους, από τον κάθε πολίτη ο οποίος θα μεριμνήσει, παραδείγματος χάρη, για να είναι το οικόπεδό του καθαρό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τον Δήμο ο οποίος θα καθαρίσει τα φρεάτιά του, την Περιφέρεια η οποία θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες διανοίξεις στα ρέματα και το κεντρικό κράτος, προφανώς, το οποίο έχει τον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα στις εικόνες από το Ντουμπάϊ. “Προσέξτε τώρα, ίσως η πιο πλούσια πόλη στον κόσμο δέχθηκε -αξίζει να το σημειώσουμε αυτό- το ένα τρίτο, ένα τέταρτο της βροχής που δέχθηκε η Θεσσαλία. Απλά για να έχουμε μια εικόνα τι έγινε στον “Daniel”” σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα