Μητσοτάκης: “Τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους σε έτοιμα έργα”

Διαβάζεται σε 5'
O Κυριάκος; Μητσοτάκης
O Κυριάκος; Μητσοτάκης Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 μίλησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ και στέλνοντας νέο μήνυμα ενόψει ευρωεκλογών.

Για μία σπουδαία ημέρα για τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65.

Σήμερα δίνονται ειδικότερα στην κυκλοφορία τα 42,5 χλμ. του Ε65, στο δύσκολο κομμάτι με τις παλιές στροφές από Λαμία ως Ξυνιάδα. Το τμήμα αυτό ενώνεται με το μεγάλο τμήμα Ξυνιάδα -Τρίκαλα, που έχει ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία. Επομένως έχουν παραδοθεί συνολικά 136 χιλιόμετρα από τα 181 χιλιόμετρα της παραχώρησης του Άξονα Κεντρικής Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος οδικός άξονας ξεκινάει από τη Λαμία, διέρχεται από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα και καταλήγει στην Εγνατία Οδό. Θα έχει δε συνολικό μήκος 181 χιλιόμετρα.

Πλέον θα φτάνει κανείς σε 2,5 ώρες από Αθήνα- Καρδίτσα και σε τρεις ώρες από Αθήνα- Τρίκαλα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο Ε65 ειδικά για τη δυτική Θεσσαλία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και την Καλαμπάκα. Αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της σύνδεσης με τη δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο.

Σημειωτέον ότι με την παράδοση του νέου τμήματος του Ε65 διευκολύνεται η πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς όπως τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα. Επιπλέον με τον Ε65 στο μέλλον θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι του Βόλου, διευκολύνοντας έτσι τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Ο Ε65 όμως είχε περάσει από 40 κύματα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ Μητσοτάκης, κάποια στιγμή το έργο ήταν “κολοβό”, δεδομένου ότι είχε παραδοθεί μόνο το μεσαίο τμήμα, ενώ στο νότιο τμήμα υπήρχαν τεχνικά προβλήματα και το βόρειο τμήμα βρισκόταν σε χρηματοδοτικό κενό.

“Αν δεν ήταν η επιμονή της κυβέρνησης και μία σκληρή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει το βόρειο τμήμα, που πιστεύουμε ότι θα παραδοθεί εντός των επόμενων δύο ετών, όπως είχε σχεδιαστεί πριν 15 χρόνια”, είπε ο πρωθυπουργός.

Οδικά έργα και ευρωεκλογές

Συνέδεσε μάλιστα το θέμα και με τις κρίσιμες – όπως τόνισε – ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από δύο μήνες. “Τα έργα αυτά δεν θα είχαν ποτέ πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ΕΕ”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αγωνίζεται να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη, διεκδικώντας χρηματοδοτικούς πόρους και μεταφράζοντας αυτή τη σχέση με την ευρωπαϊκή οικογένεια σε απτά έργα”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτός από το ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο είπε: “Βάλαμε και εμείς το δικό μας χεράκι ώστε να δημιουργηθεί”. Υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει διεκδικήσει συνολικά 36 δισ σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά και ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προσθέσει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το βόρειο τμήμα του Ε65.

Με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λέσβο, όπου παραδόθηκε στην κυκλοφορία ένας σημαντικός τοπικός δρόμος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: Το 2019 είχαμε δεσμευτεί να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους σε έτοιμα έργα προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών”.

Τα εύσημα σε Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι: “Κλείνουμε τις εκκρεμότητες με το παρελθόν για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους”. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Πάτρα – Πύργος, τον ΒΟΑΚ, το βόρειο άξονα Εύβοιας, το Γιάννενα- Κακκαβιά.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε δε “όσους έβαλαν το λιθαράκι τους, όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών, τις υπηρεσίες υπουργείου και την κατασκευάστρια εταιρεία που παραδίδει ένα κομμάτι έργου πριν τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης”. Αναφέρθηκε έτσι εμμέσως στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τη συμβολή του οποίου στον Ε65 εγκωμίασε ονομαστικά ο νυν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Ανυπομονώ να διατρέξω για πρώτη φορά αυτό το δρόμο, να αιφνιδιαστούμε ευχάριστα από ταχύτητα με την οποία θα φτάνουμε σε προορισμό μας”, δήλωσε τέλος ο πρωθυπουργός και σχολίασε: “Σε λίγο διάστημα ο δρόμος αυτός θα γίνει συνήθεια. Θα έχουμε ξεχάσει τις στροφές του Δομοκού, Απλά να θυμόμαστε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Όλα αυτά, που θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας, χρειάστηκαν πολύ δουλειά”.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την παράδοση του τμήματος Λαμία- Καλαμπόκα θα ταξιδέψει στον Ε65, συνεχίζοντας την περιοδεία του με προορισμό τη δυτική Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση για την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στο Μουζάκι Καρδίτσας. Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων αποκατάστασης σχολείων, γεφυρών και λοιπών υποδομών, συνολικού κόστους 1,4 δισ ευρώ. Ειδικά για τα σχολεία η υλοποίηση των έργων ξεκινά τον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα