Μητσοτάκης: Οι τρεις “πολιτικές οικογένειες” συμφώνησαν για την φον ντερ Λάιεν

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής AP Photo Omar Havana

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προχωρήσει άμεσα στην οριστικοποίηση και επισημοποίηση των ονομάτων που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ικανοποίησή του για το ότι “οι ελληνικές προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο για την στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία” εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τα ανώτατα αξιώματα της Ένωσης, δήλωσε ότι “ως Ευρώπη θα ωφεληθούμε αν καταλήξουμε σε κοινή απόφαση όσο το δυνατό πιο σύντομα”.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι τρεις “πολιτικές οικογένειες” έχουν συμφωνήσει να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για 2,5 χρόνια ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

“Ευελπιστώ ότι οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου“, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως θα επαναφέρει την πρότασή του για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

“Το επόμενο ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα για την επόμενη πενταετία και χαίρομαι γιατί όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για αμυντική συνεργασία με εξεύρεση δυνατοτήτων χρήματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Είναι ένα κείμενο που θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία”, κατέληξε ο πρωθυπουργός αναλυτικότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα