Μητσοτάκης: Ούτε τα funds θέλουν πλειστηριασμούς 

Μητσοτάκης: Ούτε τα funds θέλουν πλειστηριασμούς 
Κυριάκος Μητσοτάκης intime

"Επί Τσίπρα έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, δεν τον είδα τότε να τρέχει", σχολίασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Ι. Κολοβού 

Η ανάδειξη του θέματος των πλειστηριασμών, με αφορμή την απόπειρα έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού, φέρνει σε αμήχανη θέση την κυβέρνηση, η οποία χαράσσει την εξής γραμμή άμυνας:

Καταγγέλλει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η αγορά κόκκινων δανείων από funds, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι η εξαίρεση, ότι και οι ίδιοι οι servicers θέλουν ρυθμίσεις και υπόσχεται αορίστως συνεννόηση με τις τράπεζες για την προστασία των συνεπών δανειοληπτών.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάτρα.

“Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται πιστεύω να σεβασμό και ευαισθησία. Όμως γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους”, δήλωσε καταρχάς ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και την κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς και αυτό είναι κάτι πρέπει να το αναγνωρίσουμε”.

Όσον αφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ιωάννα Κολοβού, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία. Είδα τον κ.Τσίπρα με την κ.Κολοβού αγκαλιά. Είναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: “Κάποιοι δεν άφησαν πίσω τους τις λογικές των μνημονίων ως προς τις λογικές με τις οποίες πολιτεύονται. Αν πιστεύει ο κ.Τσίπρας ότι η Ελλάδα του 2022 – 2023 είναι η Ελλάδα του 2015, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Έχουμε φύγει πολύ μπροστά από αυτή την εποχή. Η οικονομία μας είναι πολύ ισχυρή και τέτοια φθηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία, τολμώ να πω δεν περνάνε πια. Και δεν περνάνε πια διότι ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και θυμούνται οι πολίτες πολύ καλά το έργο του”.

Εκτίμησε δε ότι: “Κάποιοι προσπαθούν να μας γυρίσουν στις εποχές της οργής των πλατειών, στο κίνημα ‘Δεν πληρώνω’. Το κίνημα ‘Δεν Πληρώνω” είχε πολιτικό σπόνσορα. Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και προσπαθεί να είναι συνεπής στις ρυθμίσεις τους.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε όμως ότι: “Επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις Τράπεζες”.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως εκτίμησε ότι δουλεύουν οι μηχανισμοί προστασίας της πρώτης κατοικίας και πως: “Όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund, σε ένα servicer, η κατεύθυνση είναι αυτοί να κοιτάνε να κάνουν ρυθμίσεις. Και αυτοί θέλουν να κάνουν ρυθμίσεις. Ο καθένας κοιτάζει τι μπορεί να εισπράξει από αυτά τα δάνεια. Ο πλειστηριασμός είναι πάλι το τελευταίο, το καταληκτικό εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του. Ο σκοπός είναι στο μετρό του εφικτού να μην φτάνουμε εκεί.”

“Σαχλαμάρες” οι υποκλοπές

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την υπόθεση των υποκλοπών. Αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δήλωσε ανοιχτός σε οποιαδήποτε βελτίωση, επαναλαμβάνοντας ότι: “Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οριζόντια και καθολικά απαγορεύει την πώληση και τη χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών. Μάλιστα η χρήση αυτών των λογισμικών ξαναγίνεται κακούργημα”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία διακινούνται από μερίδα του τύπου και τα οποία αγκαλιάζει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό η αξιωματική αντιπολίτευση. “Διαβάσαμε υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2016. Ακούσαμε ότι το Predator βρήκε με ένα παράξενο τρόπο την οικογένεια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν τα παιδιά του ήταν στη θάλασσα στην πυρκαγιά στο Μάτι. Οτι φωτογράφισε τον κ.Τσίπρα όταν έκανε τις κρουαζιέρες του σε κότερα πολυτελείας. Αυτά είναι σαχλαμάρες, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καλό είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Και πάση περιπτώσει όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα”.

“Δεν θα πάρουμε την άδεια της Τουρκίας για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες. Αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο, ούτε θα συζητήσει ποτέ κανένας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών”.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι: “Προφανώς θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα, το οποίο θωρακίζει την πατρίδα μας, αλλά δεν είναι εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάρος κάποιου άλλου. Η Ελλάδα δεν είναι μία αναθεωρητική δύναμη, είναι μία δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμιησε εξάλλου ότι: “Πολλά από αυτά που ακούγονται στην Τουρκία σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος το οποίο συντηρείται στην Τουρκία, υπάρχει όμως πίσω από αυτό και ένας δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος πρέπει να απαντηθεί”.

“Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη”

«Είμαστε εδώ για να ακούμε την τοπική κοινωνία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα περισσότερα από 80 έργα και παρεμβάσεις που υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030 παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Πάτρας, της Αχαΐας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται σε αυτό το σχέδιο είναι «η σημερινή παρουσία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών. Κάτι που πιστοποιεί πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους ως προς την άσκηση πολιτικών και ειδικώς αυτών που έχουν περιφερειακό χαρακτήρα».

Αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας με τις Περιφέρειες και τους τοπικού παράγοντες «για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε αποδέκτες των δικών σας αγωνιών, των δικών σας προτεραιοτήτων, καθώς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις τοπικές ιδιαιτερότητες, και πρόσθεσε ότι είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε προτάσεις παρατηρήσεις και επισημάνσεις ώστε το αυτό το σχέδιο να γίνει πιο ουσιαστικό και πιο περιεκτικό ως προς τα αποτελέσματα τα οποία παράγει».

Ανέφερε ότι επιζητεί την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι «την έχουμε σε εξαιρετικό επίπεδο αυτή τη συνεργασία με την Περιφέρεια και θα ήθελα να την έχουμε και με τον Δήμο Πατρέων. Θέλω να τονίσω ότι ουδέποτε η Κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά είδαμε την αυτοδιοίκηση μέσα από κομματικές παρωπίδες και εύχομαι να ισχύει και το αντίστροφο».

«Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Πάτρα μια πόλη με παραγωγική ιστορία, με δυναμική αστική τάξη, η οποία είχε παραπέσει τις τελευταίες δεκαετίες σε ουραγό σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

«Αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα» επεσήμανε και σημείωσε:

«Αποδίδουμε πολλή μεγάλη σημασία στο να κλείσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν σε σχέση με τις υποδομές, όπως ο δρόμος Πατρών Πύργου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έργο που να αναδεικνύει στο μεγαλύτερο βαθμό τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τη σύγκριση της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή δημόσιας πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το έργο αυτό ήταν καταδικασμένο να μην γίνει. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σήμερα είμαστε απολύτως βέβαιο καθώς το έργο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ότι στο τέλος του 2025 το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα