Μητσοτάκης σε Μάας: Καμία συζήτηση, με το Oruc Reis στη θάλασσα – Διερευνητικές μόνο για θαλάσσιες ζώνες

Μητσοτάκης σε Μάας: Καμία συζήτηση, με το Oruc Reis στη θάλασσα – Διερευνητικές μόνο για θαλάσσιες ζώνες
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπέξ της Γερμανίας Χάικο Μάας Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Γερμανό ΥΠΕΞ τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δείχνοντας προς την κατεύθυνση κυρώσεων."Εξαιρετικά έκπληκτος" από τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Μάας

Η ώρα των κυρώσεων στην Τουρκία είναι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει με το Oruc Reis να πλέει προς το Καστελόριζο, καθώς και ότι η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με την ατζέντα που είχε ήδη συμφωνηθεί και υπό γερμανική διαιτησία, δηλαδή μόνο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και όχι και για άλλα θέματα, όπως επιδιώκει να δημιουργησει τετελεσμένο η Αγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με νόημα απευθυνόμενος στον κ.Μάας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, ιδίως υπό το φως των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και υπενθύμισε προς όλους τους εταίρους (προφανώς όμως ιδίως προς τη Γερμανία) ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής γίνεται σαφής αναφορά στην αποχή από μονομερείς ενέργειες και το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών της ΕΕ ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, καθώς και ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ουσιαστικά καλή τη πίστη.

“Αλλά έκτοτε έχουμε δει την επανέναρξη επιχειρήσεων από το Oruc Reis και το ανοιγμα της παραλιακού μετώχου στην Αμμόχωστο, μίας περιοχής που παρέμενε κλειστή για 46 χρόνια” σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δόθηκε στην Τουρκία η επιλογή, να συμμορφωθεί ή να αντιμετωπίσει συνέπειες. “Δυστυχώς μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Τουρκία επέλεξε το δεύτερο μονοπάτι”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Επισήμανε δε ότι στην παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων οι εταίροι είχαν ξεκαθαρίσει ότι ξεκαθαρίσαμε ότι σε νέες μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, η ΕΕ θα εφαρμόσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, καθώς και ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και θα λάβει αποφάσεις το αργότερο το Δεκέμβριο. Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να διαμηνύσει ιδίως προς τη Γερμανία, ότι δεν είναι γραμμένο σε πέτρα η ΕΕ να λάβει αποφάσεις για κυρώσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αλλά ότι το ζήτημα θα τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Πέμπτης και Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά στο συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, δηλαδή με μόνο αντικείμενο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να αμυνθεί στην απόπειρα της Τουρκίας να ανοίξει την ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση σε διερευνητικές επαφές. Υπενθύμισε εξάλλου στον κ.Μάας ότι η Ελλάδα δύο φορές συμφώνησε υπό γερμανική διαιτησία για την επανέναρξη διερευνητικών, αλλά ξεκαθάρισε: “Δεν θα συζητήσουμε κάτω υπό αυτούς τους όρους, με ενα πλοίο στη θάλασσα. Περιμένω το θέμα να συζητηθεί ξανά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Μάας: Έκπληκτοι από όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία 

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι μετά την ανακοίνωση διερευνητικών επαφών “είμαστε εξαιρετικά έκπληκτοι για αυτά που συνεχίσαμε να βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία” αναφερόμενος στα Βαρώσια και το Oruc Reis. Τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στο πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης όσων είχαν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν αρμόζουν σε μία διπλωματική αποκλιμάκωση της κρίσης.

“Εχω κατανόηση εάν τώρα στην Αθήνα υπάρχει όχι μόνο έκπληξη αλλά και οργή” σημείωσε ο κ.Μάας, παραδεχόμενος ότι δεν ειναι η πρώτη φορά που με προκλήσεις απο την τουρκική πλευρά παραβιάζονται συμφωνηθέντα για διάλογο.

“Παρόλα αυτά”, πρόσθεσε: “Ελπίζουμε ότι όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα αναζητηθούν δυνατότητες για διάλογο”. Σημειωτέον ότι από την ελληνική μετάφραση της φράσης αυτής απαλείφθηκε το μέχρι το τέλος του έτους, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δηλωτικό πρόθεσης της Γερμανίας να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα