Μητσοτάκης: Σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου

Μητσοτάκης: Σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου
Συζήτηση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγελλε κοινοβουλευτική έρευνα από επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ για την υπόθεση πώλησης πολεμικού εξοπλισμού και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει σε 6 ερωτήματα. Στη δευτερολογία του πρότεινε να έρθουν και ο Παπαδόπουλος και ο Σφακιανάκης στην επιτροπη Εξοπλισμών της Βουλής

«Ταυτιστήκατε με τον κ. Καμμένο για περισσότερο από 5 χρόνια. Ανεβήκατε σφιχταγγαλιασμένοι στην εξουσία και θα βυθιστείτε σφιχταγγαλιασμένοι. Απαντήστε ευθέως για τις μπίζνες του κ. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας. Σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της δικαιοσύνης. Η Ελλάδα δεν είναι το τσιφλίκι σας. Το δήθεν ηθικό σας πλεονέκτημα είναι ένας ακόμα μύθος που κατέρρευσε. Πλεόνασμα θράσους έχετε. Και δεν μπορεί να σας σώσει. Δεν θα βρείτε καταφύγιο στην αμετροέπεια σας. Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «το πιο σύντομο πολιτικό ανέκδοτο» το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης» και τόνισε ότι «σε οποιαδήποτε χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Μήπως σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αργά ή γρήγορα εκλογές θα γίνουν. Θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Και δεν θα μπορείτε να κρυφτείτε άλλο πίσω από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης. Δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε προς τον πρωθυπουργό ότι «σήμερα έχετε μια και μοναδική ευκαιρία. Να δώσετε σοβαρές και πειστικές απαντήσεις. Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία».

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν:

«Πρώτο: Γιατί η επιτροπή ενέκρινε μια διακρατική συμφωνία και εσείς εμπλέξατε έναν μεσάζοντα όταν απαγορεύεται ρητά από το νομοθετικό πλαίσιο του 2011;

Δεύτερο: γιατί υπογράψατε με το συγκεκριμένο μεσάζοντα όταν η πρεσβεία μας είχε ενημέρωση ότι ο μεσάζοντας δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία;

Τρίτο: Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκ ευρώ στα δημόσια ταμεία; Αν δεν υπάρχει ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν 66 εκ ευρώ;

Τέταρτο: Γιατί δεν ενημερώσατε τη βουλή από τη στιγμή που προέκυψε μεσάζοντας;

Πέμπτο: Η συμφωνία λέει για 300000 βλήματα. Η ενημέρωση της πρεσβείας λέει ότι η ΣΑ ενδιαφέρεται για 100000 βλήματα. Που θα πήγαιναν τα 200000;

Έκτο ερώτημα ειδικά προς τον κ. Καμμένο: ο κ. Παπαδόπουλος έχει επιχειρήσει να κάνει και άλλες δουλειές με το ελληνικό δημόσιο επί των ημερών σας; Τον γνωρίζετε ή δεν τον γνωρίζετε; Να μας πει τελικά ο κ. Τσίπρας αν τον γνώριζαν και για ποιανού λειτουργεί τα συμφέροντα.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα απ’ όλα: Τα γνωρίζατε όλα αυτά κ. Τσίπρα; Είχανε όλα αυτά την έγκρισή σας; Μετά από όλα αυτά εσείς συνεχίζετε να στηρίζετε τον κ. Καμμένο; Ναι ή όχι; Καθαρές κουβέντες. Απαντήστε επί της ουσίας».

Να κληθούν Παπαδόπουλος και Σφακιανάκης στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής

Στη δευτερολογία του ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για “σκάνδαλο Τσίπρα Καμμένου” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα ερώτημα.

“Αναφερθήκατε σε ένα κύριο Σφακιανάκη που δε γνωρίζω ποιος ήταν ο ρόλος του, παραδεχθήκατε όμως εμμέσως ότι ο κ.Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρότεινε να καταθέσουν και ο κ.Σφακιανάκης και ο κ.Παπαδόπουλος στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

“Υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα εξαντληθούν πλήρως για να μάθουμε τι έχει συμβεί. Αυριο εξ όσων γνωρίζω συνεδριάζει η επιτροπή Εξοπλισμών. Γιατί δε ζητάτε κ.Καμμένε να προσέλθει στην επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών ο κ.Κυριακίδης, ο αρμόδιος υπεύθυνος προϊστάμενος της ΓΔ Εξοπλισμών, ο κ.Παπαδάκης ο ταξίαρχος, ο κ.Παπαδόπουλος, να έρθει και ο κ.Σφακιανάκης να τον γνωρίσουμε – και μήπως θα ήταν καλή ιδέα να έρθει ο κ.Ρουμπάτης της ΕΥΠ γιατί εξ όσων γνωρίζω κρατικές υπηρεσίες ήταν αυτές που ζήτησαν συμμετοχή της ΕΥΠ σε αυτή την υποθεση, να μας διαφωτίσει λίγο για τον πραγματικό ρόλο του κ.Παπαδόπουλου”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υποστήριξε ότι το δημόσιο χάνει από τη συμφωνία και είπε χαρακτηριστικά: “Εάν πραγματικά είναι νόμιμη αυτή η συμφωνία που είναι τα λεφτά; Δείξε μου τα χρήματα! Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Διότι εάν υλοποιηθεί θα περιμένουμε κι εμείς να δουμε τα λεφτά. Λείπουν από το ταμείο τα χρήματα. Εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω δει τα λεφτά.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα: “Αφού σας αρέσει να διαβάζετε απόρρητα τηλεγραφήματα, νήπως να διαβάζατε το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης στο Ριαντ τέλη Αυγούστου λίγο πριν έρθει η επίσημη αποστολή των Σαουδαράβων;”

Διερωτήθηκε επίσης γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να διαβάζει το περιεχόμενο απόρρητων τηλεγραφημάτων, αλλά απαγορεύεται στους βουλευτές να καταθέτουν στα πρακτικά της Βουλής το ίδιο υλικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα