Μητσοτάκης: Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα από μία αντιπυραυλική ασπίδα της ΕΕ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άργος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άργος Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Στην επιστολή από κοινού με Τουσκ προς την Κομισιόν για ένα ευρωπαϊκό “iron dome” με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε περιοδεία στο Άργος εν όψει ευρωεκλογών.

Την κοινή άμυνα της ΕΕ θέτει ως ένα από τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βάζει στον προεκλογικό διάλογο και την επιστολή που έστειλε σήμερα μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού “iron dome”, δηλαδή μίας ασπίδας αεράμυνας της Ευρώπης.

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα κληθούμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Σε μία Ευρώπη, που κοιτά να βρει τα πατήματα της και να ενισχύσει την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική της ισχύ”, είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε προεκλογική περιοδεία του στο Άργος.

Σήμερα έστειλα επιστολή μαζί με τον καλό φίλο μου Ντόναλντ Τουσκ προς την πρόεδρο της Κομισιόν, με κοινοποίηση στους ομολόγους μας. Με την επιστολή αυτή ζητώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα, που αφορούν όλη την Ευρώπη. Έφερα ως παράδειγμα τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη”, συνέχισε.

Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας, αν δημιουργήσουμε αυτό το σύστημα με ευρωπαικούς  πόρους και όχι εθνικούς. Ένα σύστημα που είναι και ευρωπαϊκή και εθνική ανάγκη”, τόνισε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα: “Ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι ευρωβουλευτές θα διαπραγματευτούν τέτοιες νέες πρωτοβουλίες στην ΕΕ την επόμενη μέρα” και πρόσθεσε: “Την απάντηση την ξέρετε. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο”.

Έθεσε επίσης ως κρίσιμα θέματα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ την επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, τη συνέχιση της πολιτικής στο μεταναστευτικό, την ύπαρξη νέου Ταμείου Ανάκαμψης μετά το 2026, τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το δημογραφικό.

“Να απαντήσουμε στην αδιαφορία και την κούραση”

Ξέρω ότι μερικές φορές οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως γραφειοκρατική υποχρέωση ή αγγαρεία. Είναι λάθος. Ξέρω ότι μετά από δύο εκλογές μπορεί να υπάρχει μία κούραση με τις εκλογές”, σημείωσε επιπλέον ο κ Μητσοτάκης.

Πρέπει να απαντήσουμε στην αδιαφορία και στη κούραση, εξηγώντας γιατί οι ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι τόσο σημαντικές”, τόνισε και πρόσθεσε: “Οι ευρωεκλογές έχουν και πολιτική σημασία γιατί είναι εθνική κάλπη και θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα”.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο αφήγημα της σταθερότητας και δήλωσε: “Δε θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να υπάρχει αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για μεταρρυθμίσεις.” Υπογράμμισε επίσης: “Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάσχει οποιαδήποτε παρεξήγηση το βράδυ των εκλογών και θα συνεχίσουμε το έργο μας”.

Κάλεσε δε τα στελέχη της ΝΔ “αυτόν τον αγώνα να τον δώσουμε μαζί, να μιλήσουμε για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, να αποκρούσουμε την τοξικότητα και το απολιτίκ λάιφσταϊλ της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα” παραπέμποντας και στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα