Μητσοτάκης: Βαθιά ανάσα για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν

Μητσοτάκης: Βαθιά ανάσα για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν
ΑΘΗΝΑ-Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καζάκου, με θέμα: «Η Δραχμή Δεν (θα) Είναι Λύση».(Eurokinissi-ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ) Eurokinissi

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω Γαλλίας για «πολιτικό άκρο του εθνολαϊκισμού» από τον πρόεδρο της ΝΔ που ανέφερε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πολιτική ατζέντα του Μακρόν. Εθνική καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Έντονο γαλλικό άρωμα είχε η αποψινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσία του βιβλίου του Πάνου Καζάκου με τίτλο «Η Δραχμή δεν (θα) είναι η λύση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές υποστήριξε ότι «το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να υψώνεται ξανά στην Ευρώπη ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αταβιστικού εθνικισμού. Δυνάμεις που θέλουν μια πιο ισχυρή και καλύτερη Ευρώπη. Δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι. Και το ίδιο να συμβεί σύντομα και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2017», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα ολλανδικών, αυστριακών και ισπανικών εκλογών, «επανέρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της κοινής λογικής και της πολιτικής μετριοπάθειας» κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη για την Ευρώπη συνολικά», χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα «βαθιά ανάσα» για όσους πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα, ενώ σε προσωπικό τόνο υπογράμμισε ότι «δεν σας κρύβω ότι προσωπικά χαίρομαι διπλά για την πρωτιά του Μακρόν στον πρώτο γύρο και την αναμενόμενη νίκη του στο δεύτερο γύρο. Παρά την διαφορετική μας ιδεολογική αφετηρία, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία. Λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η δική μου πρόταση στον ελληνικό λαό για το νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει κοινές αναφορές με τη ρητορική του Μακρόν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως είπε «στήριξε ανοιχτά τον κ. Μελανσόν.  Ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε να επιλέξει μεταξύ της κυρίας Λεπέν και του κ. Μακρόν.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι αυτά που ενώνουν τα πολιτικά άκρα του εθνολαϊκισμού είναι περισσότερα από αυτά που τα χωρίζουν. Με όση αξιοπιστία συμπεριφέρεται στον ελληνικό λαό, με άλλη τόση στάθηκε στο θέμα των γαλλικών εκλογών».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας είναι στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ» και κάλεσε σε έγκαιρη δράση κατά του ευρωσκεπτικισμού επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές. Αλλαγές ουσίας και αλλαγές προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν τομείς, οι περισσότεροι και κρισιμότεροι θα έλεγα, που χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Όπως η οικονομία, με την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης καταθέσεων, κ.α., η ασφάλεια, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Και η πατρίδα μας θα είναι η πρώτη που θα ωφεληθεί από μια ουσιαστική ευρωπαϊκή εμβάθυνση σε αυτά τα πεδία πολιτικής».

Σε ότι αφορά το θέμα του βιβλίου για την δραχμή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι ο Πάνος Καζάκος «αποδεικνύει με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιλογή της δραχμής θα ήταν επιλογή εθνικής καταστροφής για τον τόπο. Μια επιλογή εθνικής απομόνωσης που θα δημιουργούσε πολλαπλά ρίσκα για τη χώρα μας, όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως κοινωνικά και γεωπολιτικά».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «Σήμερα στην ελληνική κοινωνία συγκρούονται δύο κυρίαρχες τάσεις: Η μια εκφράζεται από τις δυνάμεις της δημιουργικής αναγέννησης. Αυτούς που επιζητούν μια τολμηρή φυγή προς τα εμπρός. Την υπέρβαση των αδυναμιών μας με συλλογική αυτογνωσία, αλλά και με πίστη στις δυνατότητές μας.  Η άλλη τρέφεται από τις σκοτεινές πλευρές της Ιστορίας μας. Αναπαράγει αρχαϊκά στερεότυπα, επενδύει στη διαρκή θυματοποίηση, φαντασιώνεται ηρωικές εξόδους. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτές τις δυνάμεις να κάνουν περισσότερη ζημιά στη χώρα. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα