Μώραλης: 'Αφού όλα πήγαν καλά με το ναυάγιο, γιατί είχαμε τέτοια αποτελέσματα;'

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του  Δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017. 
Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σωκράτης Φάμελλος, Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός, Γεν. Γραμματέας Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Γεώργιος Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Χρήστος Καπάταης, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Σταμάτης Ράπτης, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αλέξανδρος Λαγουρός, Αρχιπλοίαρχος, Διευθυντής του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Στυλιανός Μαρκουλάκης, Αντιπλοίαρχος, Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Ιωάννης Ζήκας, Υποναύαρχος, Κλαδάρχης Κλάδου Γ΄ (Κλάδος Ελέγχου Πλοίων), Κωνσταντίνος Λεοντάρας, Αρχιπλοίαρχος, Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γεωργία Κοτίνη, Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Ιμπραήμ και Παναγιώτης Γρηγορίου, Διευθυντής Τμήματος Εκστρατειών και Υπεύθυνος Εκστρατείας για την Ενέργεια και το Κλίμα της Greenpeace, αντιστοίχως, Μαρία Γανωτή και Μαργαρίτα Τζάλη, Πρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, αντιστοίχως, Μαργαρίτα Χονδρού, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη καθώς και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017. Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σωκράτης Φάμελλος, Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός, Γεν. Γραμματέας Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Γεώργιος Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Χρήστος Καπάταης, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Σταμάτης Ράπτης, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αλέξανδρος Λαγουρός, Αρχιπλοίαρχος, Διευθυντής του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Στυλιανός Μαρκουλάκης, Αντιπλοίαρχος, Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Ιωάννης Ζήκας, Υποναύαρχος, Κλαδάρχης Κλάδου Γ΄ (Κλάδος Ελέγχου Πλοίων), Κωνσταντίνος Λεοντάρας, Αρχιπλοίαρχος, Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γεωργία Κοτίνη, Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Ιμπραήμ και Παναγιώτης Γρηγορίου, Διευθυντής Τμήματος Εκστρατειών και Υπεύθυνος Εκστρατείας για την Ενέργεια και το Κλίμα της Greenpeace, αντιστοίχως, Μαρία Γανωτή και Μαργαρίτα Τζάλη, Πρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, αντιστοίχως, Μαργαρίτα Χονδρού, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη καθώς και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο Δήμαρχος Πειραιά ζήτησε στη Βουλή να καθαρίσουν πρώτα οι ακτές και να αναζητηθούν στη συνέχεια πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες.

Να διερευνηθούν στην ώρα τους οι ευθύνες για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ζήτησε από το βήμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης αμφισβήτησε ουσιαστικά τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή που διαβεβαίωσε νωρίτερα την επιτροπή ότι έγινε «ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει». «Δεν μπορεί να έγιναν όλα καλά και να έχουμε τέτοια αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δεν μπορεί η επιθεώρηση του πλοίου, η διαδικασία, οι ιδιώτες και όλα να πήγαν καλά». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι είναι άκαιρο να «δικάζει» κανείς τώρα τους υπευθύνους. «Αυτό που μας νοιάζει είναι να καθαρίσουν οι ακτές και οι θάλασσες και μετά θα αποδοθούν οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες εκεί που πρέπει» τόνισε. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος υπέβαλε μήνυση ως Δήμαρχος Πειραιά κατά παντός υπευθύνου όπως έκαναν και άλλοι δήμαρχοι. Ανέφερε, πάντως, ότι δεν είναι υλοποιήσιμη πλέον - λόγω κόστους και χρόνου- η τοποθέτηση φραγμάτων από τους Δημοτικές Αρχές.  

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατήγγειλε ότι οι δημοτικές αρχές κάλεσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ να διενεργήσει μετρήσεις στις παραλίες της περιοχής, αλλά το Κέντρο απάντησε ότι ήταν «κλειστό λόγω Σαββατοκύριακου». Τελικά ο Δήμος απευθύνθηκε σε ιδιωτική εταιρία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, διερωτήθηκε πως βυθίστηκε το Αγία Ζώνη ΙΙ μέσα σε μιάμιση ώρα. Διερωτήθηκε, επίσης, πως είναι δυνατόν να κυκλοφορούσε το πλοίο ανασφάλιστο και ζήτησε να αυστηροποιηθεί η σχετική νομοθεσία. «Όταν ένα πλοίο πάει να ασφαλιστεί εκεί το ξεψαχνίζουν και εκεί φαίνεται αν μπορεί να πλεύσει» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε, πάντως, ότι ο ίδιος ειδοποιήθηκε εγκαίρως και έδωσε τα εύσημα στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για την άμεση αντίδρασή του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο Μητσοτάκης - 'Ήμασταν αποτελεσματικοί' λέει ο υπουργός

SHARE: