Ο Μουζάλας κατηγορεί τη ΝΔ ότι εμποδίζει τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης

Ο Μουζάλας κατηγορεί τη ΝΔ ότι εμποδίζει τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης
Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Nov. 18, 2016 / , 18 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Βαρβιτσιώτη απαντά ότι το μέτρο αυτό είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση ΝΔ και το κατήργησε, αφού το είχε καταγγείλει, ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκκληση στους νησιώτες να αποδεχθούν και να συμβάλουν στην κατασκευή των χώρων υποδοχής για τους μετανάστες απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτική Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΕ και την Τουρκία.

«Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία» είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόνοιές της είναι δύσκολες και πως επί της ουσίας λόγω αυτών παραμένουν οι μετανάστες στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μην φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι από τη συμφωνία, δεν είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση να κάνει την ταυτοποίηση στα νησιά, ενώ υποστήριξε πως «η ΝΔ δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα, αλλά όπου σηκώνει να γίνουν χωρίς να υπάρχει βάρος».

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμο Χίου ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία να δημιουργηθεί το στρατόπεδο στο ΧΑΔΑ και απέκρουσε τις επικρίσεις του δημάρχου Μ. Μπουρνούς που παρενέβη επίσης στην εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε.

«Υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω της κακής διαχείρισης των μεταναστών που τους αφήνουν να είναι εκτός των κέντρων» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουρνούς ενώ παραδέχθηκε ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση που είχε κάνει αρχικά ο ίδιος ο δήμος.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως βρέθηκαν χρήματα, έγιναν σχέδια και στο τέλος ο δήμος υπαναχώρησε.

Μίλησε για διασυνδέσεις των δουλεμπόρων καθώς, όπως είπε, όταν μεταφέρθηκαν από τη Χίο οικογένειες μεταναστών στην ενδοχώρα, έφτασαν σχεδόν την επόμενη μέρα ισάριθμες οικογένειες.

Ανέφερε πως η Τουρκία δεν δέχθηκε πίσω παράτυπους μετανάστες που είχαν μεταφερθεί κρατούμενοι στην Αθήνα. Υπογράμμισε πως γίνεται από τους μετανάστες κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου αφού το 97% που φθάνει στη χώρα υποβάλλει αίτημα, ενώ στο παρελθόν ήταν μόλις 2%.

Τόνισε ότι το προσωπικό που ασχολείται με το άσυλο έχει τριπλασιαστεί και η παραγωγικότητα εξέτασης αιτημάτων έχει διπλασιαστεί ήδη ενώ εκτιμάται πως θα τετραπλασιαστεί σύντομα.

Από τις ροές των μεταναστών, επισήμανε, το 70% είναι παράτυποι.

Καταλήγοντας ο κ Μουζάλας είπε πως «λάθη μπορεί να κάνουμε, αλλά ποτέ δεν λέμε ψέματα».

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθήνας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γ. Μουζάλας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με περίσσιο θράσος, κατηγόρησε σήμερα τη Νέα Δημοκρατία ότι υπονομεύει τη δημιουργία κέντρων κράτησης για τους παράνομους μετανάστες. Την κατηγόρησε, δηλαδή, ότι παρεμποδίζει την επαναλειτουργία ενός μέτρου, που η ίδια εφήρμοσε και που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε.

Για τον κ. Μουζάλα, όποιος δεν συμφωνεί με αυτά που λέει, κατηγορείται ως ακροδεξιός. Του υπενθυμίζουμε, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ο κατήγορος, αλλά ο απολογούμενος.

Πρώτον, γιατί αθέτησε όλες τις υποσχέσεις, που έχει δώσει τόσο απέναντι στους κατοίκους της Χίου, όσο και απέναντι σε όλους τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Δεύτερον, γιατί η συνεχιζόμενη αδράνεια και αναποφασιστικότητα του τροφοδοτεί ακραίες καταστάσεις.Τρίτον, γιατί αν είχε προετοιμάσει έγκαιρα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για τα οποία τον είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει, θα είχε αποφευχθεί ο εγκλωβισμός, σήμερα, χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα νησιά μας. Η δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο θα έθετε τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκή Ένωσης και Τουρκίας σε κίνδυνο, αποτελεί μόνο δική του “ερμηνεία”, όπως ο ίδιος ομολόγησε σήμερα.

Τέταρτον, γιατί δεν έχει επιταχύνει στο παραμικρό τις διαδικασίες απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες, δέσμευση που συμφωνήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Πέμπτον, για εμάς δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση των μεταναστών που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Αρκούν οι προβλέψεις του νόμου και η άμεση παραπομπή τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Καλούμε την Κυβέρνηση των “αυταπατών” και των “ανοιχτών συνόρων” να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία του, σταματώντας τα ψέματα και την αναζήτηση συνενόχων για τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις, που έχει έως τώρα διαπράξει».

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα