Μουζάλας: Η Ευρώπη φοβήθηκε

ΑΘΗΝΑ-Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συζήτηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια και τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
ΑΘΗΝΑ-Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια και τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) EUROKINISSI

'Δεν είναι φαντασίωση οι νεκροί σε Λονδίνο και Παρίσι' είπε ο Έλληνας υπουργός που δήλωσε τυχερός που στη συγκυρία της προσφυγικής κρίσης, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Μέσα από την αύξηση των δρόμων νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη, θα αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και θα φύγει από τα χέρια των δουλεμπόρων», είναι η θέση που εξέφρασε μιλώντας απόψε στη συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Αυτό λέμε εμείς. Αυτό λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο κ. Μουζάλας σημειώνοντας ότι «αυτό είναι το διακύβευμα στην Ευρώπη, αυτό είναι το διακύβευμα της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αυτό είναι το διακύβευμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», και «τα άλλα, το αν το camp είναι καλό ή αν η τροφή είναι καλή, έπονται».

Παρουσία του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου

Στη συνεδρίαση που συμμετείχε και αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στο σοκ για την Ευρώπη από την προσφυγική κρίση, στο κλείσιμο των συνόρων, στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, για να υπογραμμίσει: «Η Ευρώπη φοβήθηκε. Η τρομοκρατία είναι ένας ακόμη λόγος που φοβήθηκε. Και συνέβη. Δεν είναι φαντασίωση οι νεκροί στο Παρίσι, δεν είναι φαντασίωση το χθεσινό γεγονός στο Λονδίνο. Εξίσου δεν είναι φαντασίωση ο πόλεμος στη Συρία».

ADVERTISING

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «από αυτή τη συμφωνία και μετά, οι ροές στην Ελλάδα από 10.000 πριν, από 2.500 με 3.000 αφού έγινε το παράνομο κλείσιμο των συνόρων, είναι σε μια μεγάλη περίοδο 40 με 60 την ημέρα και σε κάποιες φάσεις αυτό φτάνει τα 100 με 130 άτομα». Σχετικά, ο υπουργός υπογράμμισε πως όσοι πρεσβεύουν την κατάργηση της συμφωνίας αυτής, τότε θα πρέπει να έχουν και μια αντιπρόταση.

δεν αμφιβάλλει κανείς, εκτός από τις χώρες του Βίζεγκραντ, ότι φυλάμε πάρα πολύ καλά τα σύνορά μας

Αναφερόμενος στη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν αμφιβάλλει κανείς, εκτός από τις χώρες του Βίζεγκραντ, ότι φυλάμε πάρα πολύ καλά τα σύνορά μας, κάνοντας διασώσεις. Το μόνο που επιτρέπεται και μπορούμε να κάνουμε». Είπε επίσης ότι «η ακτοφυλακή μας κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της».

Το μπλοκ των χωρών του Βίζεγκραντ

Για την τάση που καλλιεργείται επίσης από τις χώρες του Βίζεγκραντ, ότι οι χώρες υποδοχές πρέπει να επωμιστούν το βάρος, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό είναι όχι μόνο μια άδικη και ανήθικη άποψη, αλλά και κάτι που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, που θα οδηγήσει σε πτώση του συστήματος και σε κατάρρευση των υπηρεσιών υποδοχής σε όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και των υπηρεσιών ασύλου.

Δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση της μετανάστευσης χωρίς δυνατότητα επιστροφών

«Αυτή είναι μια μάχη που δίνεται τώρα στην Ευρώπη» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι ζήτημα αιχμής αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών. «Δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση της μετανάστευσης χωρίς δυνατότητα επιστροφών», είπε, και τόνισε ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να ανατεθεί στα κράτη-μέλη ξεχωριστά, αλλά να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα επιστροφών.

Για το relocation (επανεγκατάσταση), ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως ενώ υπήρχε η δυνατότητα για 35.000 επανεγκαταστάσεις προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε., έχουν γίνει 12.000 και επίκεινται και άλλες 2.000. «Παλεύουμε ώστε για όσους είναι στη χώρα μας και δικαιούνται relocation, αυτό να συνεχιστεί, όσο αργά και αν πηγαίνει», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και μια δέσμευση που έχει πάρει η ΕΕ και οφείλει να την τηρήσει.

Αναφορικά με το νέο Δουβλίνο, είπε ότι με τον τρόπο που φτιάχνεται δεν θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί, δεν θα είναι αποτελεσματικό και αν προκύψει μια νέα κρίση όπως αυτή του 2015, το νέο Δουβλίνο θα καταπέσει.

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ήταν Επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ήταν Επίτροπος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος», ανέφερε επίσης ο υπουργός. «Η βοήθεια που δόθηκε στη χώρα από τις πολιτικές και τη διαχείριση του κ. Αβραμόπουλου ήταν πολύ μεγάλη», ανέφερε ο κ. Μουζάλας σημειώνοντας πως αν δεν ήταν σωστή η πληροφόρηση και λειτουργία της Επιτροπής, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξουν οι πολιτικές που βοήθησαν και τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπήρξε δίκαιος Επίτροπος για τη χώρα μας».

SHARE:

24Media Network