Μπακογιάννη: Δεν κλείσαμε τις διαπραγματεύσεις γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα

Μπακογιάννη: Δεν κλείσαμε τις διαπραγματεύσεις γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών Eurokinissi

Η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την επιλογή του nationality κι όχι του citizenship για την ιθαγένεια παρατηρώντας ότι "είναι μικρή η λέξη, αλλά μεγάλη η διαφορά".

«Δεν κλείσαμε τις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα στους Μακεδόνες» υπογράμμισε η Ντ. Μπακογιάννη, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «ήθελε λύση», ενώ «ήταν κολοσσιαία η πίεση από Αμερικανούς κι Ευρωπαίους».

Η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «κόλλησε η υπόθεση» επικαλούμενη όσα δήλωνε ο τότε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι: «μας ζητάνε να μην ονομαζόμαστε Μακεδόνες και να μην χρησιμοποιούμε την Μακεδονική γλώσσα κι αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ».

Η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την επιλογή του nationality κι όχι του citizenship για την ιθαγένεια παρατηρώντας ότι «είναι μικρή η λέξη, αλλά μεγάλη η διαφορά». Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα φέρει πρόσκαιρα σταθερότητα στην περιοχή, αλλά μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά» εκτιμώντας ότι η Συμφωνία «αφήνει ανοικτή την κερκόπορτα», γιατί «κανένας Αλβανός δεν θέλει να έχει το καπέλο του Μακεδόνα».

Υπέρ του Κοτζιά στην διαμάχη του με τον Καμμένο

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «αλαζόνα» τον Ν. Κοτζιά, τον υπερασπίστηκε όμως στην διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο. «Σε αυτό το θέμα είμαστε μαζί σας, έχετε δίκιο βουνό» σχολίασε χαρακτηριστικά και εξέφρασε μάλιστα την διάθεση να παραστεί στο δικαστήριο ως … μάρτυρας υπεράσπισης του Ν. Κοτζιά!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα