Μπίζνες στην Ολυμπία: Η απίστευτη “ιδέα” του πρωθυπουργού για το μάζεμα της ελιάς στα… αρχαία

Μπίζνες στην Ολυμπία: Η απίστευτη “ιδέα” του πρωθυπουργού για το μάζεμα της ελιάς στα… αρχαία
Ο Μητσοτάκης στην Ολυμπία Eurokinissi

Τη γενική και αόριστη υπόσχεση ότι η πυρόπληκτη Ηλεία θα έχει την ίδια μεταχείριση με την Εύβοια έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και έβγαλε μια... είδηση που πέρασε στα ψιλά, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα. Τι πρότεινε για τις ελιές σε αρχαιολογικούς χώρους!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία για να εγκαινιάσει το έργο της Microsoft για τη ψηφιακή αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου, όπως ήταν στην ακμή του.

Το έργο πράγματι εντυπωσιακό, όπως “εντυπωσιακές” και ιδιαιτέρως γενικόλογες ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, από έναν τόπο που έχει πολλάκις υποφέρει από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ανάμεσα στις πολιτικές υποσχέσεις για σχέδια ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων και για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το Δημαρχείο της Ολυμπίας, και κάτι που είναι απορίας άξιον γιατί δεν το είχαμε σκεφτεί ως τώρα! Μια εξαγγελία που μάλιστα πέρασε στα “ψιλά”.

Ο Μητσοτάκης στην Ολυμπία Eurokinissi

 

Είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός πως το λάδι του… αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, είναι μεγάλη ευκαιρία για τον βασανισμένο τόπο. Γιατί αν το πουλήσουμε “χρυσάφι”, τότε θα έχουμε κέρδη! Μιλάμε για μια παραγωγή που όπως σημειώνουν και τοπικοί παράγοντες μπορεί να φτάσει το πολύ τα 800 λίτρα, και αν, σε ένα πάντοτε υποθετικό σενάριο, πουληθεί στα 10 ευρώ το λίτρο, που είναι μια πολύ καλή τιμή, θα αποφέρει το αστρονομικό ποσό των 8.000 ευρώ. Ετησίως. Αλλά και δεκαπλάσια τιμή να έπιανε, δεν θα μπορούσε φυσικά να λύσει τα προβλήματα ενός ολόκληρου Νομού, μη λέμε τα αυτονόητα.

Ελαιόπανα μέσα στα αρχαία

“Συζητούσα με την Υπουργό Πολιτισμού και τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να μπορεί να πουληθεί. Είναι μία ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα”, είπε επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πλήρεις και ακριβείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, εδώ, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το σχετικό απόσπασμα παρακάτω:

Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν ανάλογες αοριστίες για το δρόμο καρμανιόλα Πάτρας – Πύργου, για άμεσες “βελτιώσεις” στο απαράδεκτο κατά γενική ομολογία οδικό δίκτυο, και υποσχέσεις για τελική έγκριση για την ολική ανακατασκευή της εθνικής οδού στην περιοχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε “μοντέλο Εύβοιας” για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηλείας, το οποίο ακόμη περιμένουμε να ανακοινωθεί.

“Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης το οποίο ήδη δρομολογείται που θα μπορέσει να κάνει όλες τις παρεμβάσεις με τρόπο συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο έτσι ώστε η Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες μπορούν να δρομολογηθούν και να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Θα παρακολουθώ προσωπικά το σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στην Αρχαία Ολυμπία έτσι ώστε από τη μία ο αρχαιολογικός χώρος να επεκταθεί, από την άλλη η πόλη της αρχαίας Ολυμπίας να ωφελείται από τον πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών” είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Μητσοτάκης στην Ολυμπία Eurokinissi

 

“Θα πάρω και την πρόταση του κ. Μπένου, να εξετάσουμε πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το τι θα κάνουμε το μεγάλο οικόπεδο το οποίο έχετε στη διάθεση σας”, πρόσθεσε.

Φρόντισε πάντως να μας πει ο πρωθυπουργός, πως φέτος ο κρατικός μηχανισμός κινείται “γρηγορότερα” σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν. “Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η πυρκαγιά, με τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό, και δημιουργούμε νέο πρότυπο συνεργασίας του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού”, ανέφερε ενδεικτικά.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να το διευρύνει, αναδεικνύοντας το μέλημα των κυβερνητικών χειρισμών εν συνόλω.

“Για πρώτη φορά μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση, ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό, ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κοιμηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση και να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα έργα τα οποία έχουν και έναν ιδιώτη ανάδοχο άρα δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των διαδικασιών του δημοσίου”.

Υποσχέσεις υπό όρους και στους αγρότες

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε συζήτηση συνολικά για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά για τους νέους αγρότες, με αφορμή τη φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης: “Πρέπει να οργανωθούμε και αυτό αφορά και εσάς, αφορά και το πώς θα ξεπεράσουμε τοπικές αγκυλώσεις ή προκαταλήψεις του παρελθόντος, χρειαζόμαστε μέγεθος στον αγροτικό τομέα για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και πια δημιουργούμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο όπου λέμε στους αγρότες: συνεργάζεστε, θα έχετε συγκεκριμένα οφέλη, φορολογικά και οικονομικά. Αν δεν συνεργάζεστε θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε την ίδια προνομιακή αντιμετώπιση από την πολιτεία”, τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν έναν ξεκάθαρο εμπαιγμό για τον Νομό, και αναδεικνύουν πως το κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν και πάλι να αναπτυχθεί με “εντυπωσιασμούς” πάνω στο επικοινωνιακό τερέν, χωρίς να υπάρχει όμως ουσία, και δη άμεσες λύσεις, για μια περιοχή που έχει κουραστεί να μετράει τις πληγές της.

Αξίζει δε να αναφερθεί, πως συγκεκριμένες τοποθετήσεις με χρονοδιαγράμματα και στόχους έγιναν μόνο από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, και αφορούν τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία και θα κριθούν φυσικά εκ του αποτελέσματός τους.

Για την ώρα, οι πολίτες, αναμένουν τις τελικές αποφάσεις και το πακέτο μέτρων στήριξης της περιοχής της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι, καρποφορία στα προ της πυρκαγιάς επίπεδα, οι αγρότες θα έχουν μετά από 7-10 χρόνια.

Καλαματιανός: “Ελαιομάζωμα με φόντο τα αρχαία”

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο βουλευτής  Νομού Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Συγκεκριμένα, σχολίασε στο NEWS 24/7:

“Ειδικός” και στον επαγγελματικό προσανατολισμό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Βρήκε τη λύση για την πυρόπληκτη Ηλεία!

Βρήκε τον τρόπο να ανακουφίσει έναν νόμο που μετράει 130.000 καμένα στρέμματα και σχεδόν μισό εκατομμύριο καμένα ελαιόδεντρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Βρήκε τη λύση για τους ανθρώπους που έχουν χάσει το βιός τους, τις περιουσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, πολλοί από αυτούς για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Η τοπική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης και η ακρίβεια σφίγγει τη θηλιά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Όχι, ο κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι όλα αυτά θα λυθούν με τις άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληττόμενους συνανθρώπους μας. Ή με την άμεση κατασκευή ή αποκατάσταση των απαραίτητων υποδομών. Ή με την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πυρόπληκτων. Όλα αυτά για τον Πρωθυπουργό, προφανώς, δεν είναι προτεραιότητες. Αν τον ενδιέφεραν πραγματικά, θα τα είχε δρομολογήσει αυτός και η κυβέρνησή του.

Αντ’ αυτών, έκπληκτοι ακούσαμε την πρόταση του για αξιοποίηση των ελαιοδέντρων εντός του Αρχαιολογικού Χώρου!!! Πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς τόσο καιρό κανένας άλλος δεν είχε σκεφτεί κάτι τέτοιο για να απογειωθεί η οικονομία της Ηλείας. Επομένως, ας μη χρονοτριβούμε άλλο.

Γρήγορα για ελαιομάζωμα με φόντο τα Αρχαία. Τελικά δεν ήταν δύσκολο. Αρκούσε μόνο μια επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και τα προβλήματα των πυρόπληκτων λύθηκαν! Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!”.

Ως προς τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, σημείωσε άλλωστε:

“Ήλθον, είδον, απήλθον. Πλεονάζουσες αναφορές στο ένδοξο παρελθόν. Δόθησαν εκ νέου υποσχέσεις μόνο για την Αρχαία Ολυμπία. Αγνοήθησαν η Ηλεία και οι παραγωγικές δυνάμεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα