Μπόλαρης: Από τον Σεπτέμβριο τα νέα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία χωρίς αλυτρωτισμούς

Μπόλαρης: Από τον Σεπτέμβριο τα νέα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία χωρίς αλυτρωτισμούς
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης Eurokinissi

Μια από τις αλλαγές που θα γίνουν είναι η αναφορά στην Αρχαία Μακεδονία ως μέρος του ελληνικού πολιτισμού, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν τα νέα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό, δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Πρόσθεσε ότι μια από τις αλλαγές που θα γίνουν είναι η αναφορά στην Αρχαία Μακεδονία ως μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

«Κάποιοι προκειμένου να διεκδικήσουν χώρο για έξοδο στο Αιγαίο δημιούργησαν θέμα καταγωγής και τώρα το παίρνουν πίσω και το αποτυπώνουν και στα σχολικά βιβλία» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουν αποκηρύξει την προπαγάνδα και από τη στιγμή που έκαναν αυτό το βήμα, τους βοηθά να βγουν από τον βαλκανικό απομονωτισμό» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μάρκος Μπόλαρης είπε ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από κομματικό φανατισμό.

«Άλλο είναι τι συμφέρει το κόμμα μας και άλλο τι συμφέρει τη χώρα» επισήμανε και καταλόγισε προσπάθεια από τη ΝΔ να αποτρέψει τη διεύρυνση της επιχειρηματικής αποστολής στα Σκόπια αλλά, όπως είπε, απέτυχε.

Για τον Μιχάλη Ζορπίδη είπε ότι αντιδρά στη Συμφωνία, αλλά «κάθε εβδομάδα είναι στα Σκόπια. Ενώ ο ίδιος έχει σχέσεις, βγαίνει και καταγγέλλει την επονείδιστη συμφωνία. Επονείδιστο είναι το γεγονός ότι άφησαν τα Σκόπια να αναγνωριστούν ως Μακεδονία».

«Τα 70 τελευταία χρόνια μιλούσαν για Αλέξανδρο και Φίλιππο κι εμείς εδώ στρουθοκαμηλίζαμε. Τώρα όλα αυτά ξεκαθαρίζονται» τόνισε.

Αναφορικά με την ομάδα της γειτονικής χώρας που αγωνίστηκε για τα προκριματικά του Euro 2020 με το όνομα “Μακεδονία” ο υφυπουργός είπε ότι «η Συμφωνία υπογράφτηκε μέσα στον Γενάρη και η υλοποίησή της είναι σε εξέλιξη, και γι’ αυτό η ομάδα τους αγωνίστηκε με το όνομα “Μακεδονία”».

«Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε υποχρεώσει αυτόν τον λαό και την κυβέρνηση, με βάση την ιστορία, και τώρα βγαίνουν στη διεθνή κονίστρα και στέλνουν επιστολές σε χώρες και λένε τώρα το όνομά μας είναι Β. Μακεδονία. Αυτό το μείζον γεγονός το παραγνωρίζει  και το ακυρώνει η αντιπολίτευση για να κερδίσει κομματικά οφέλη» υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα