Μυστικός χορός εκατομμυρίων εν αγνοία των πολιτών

Μυστικός χορός εκατομμυρίων εν αγνοία των πολιτών

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν από το 2009 τα μυστικά κονδύλια που εκταμιεύθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε στο NEWS 247 τα στοιχεία

Έγγραφα  στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, τα ποσά δίνονταν καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ-- ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ (αριστερα) Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ-- ΦΩΤΟ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ-- ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ (αριστερα) Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ-- ΦΩΤΟ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μείζων πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα νομιμόμητας το οποίο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη προς την οποία εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απαντήσεις σχετικά με τη ραγδαία αύξηση -και κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών- των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Αύξηση κατά 270% των κονδυλίων το 2010

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την παρουσίαση, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης του νόμου και επισήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή.

Τα στοιχεία, με βάση τα έγγραφα του ΥΠΕΞ που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, δείχνουν ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2010, η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού, όπως αποκάλυψε, το 2011 "έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους".

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δεν άλλαξε τίποτα παρά την κρίση

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φυσικά στη συνέχεια (επί υπουργίας Δ. Δρούτσα και σήμερα επί υπουργίας Σ. Λαμπρινίδη) εμφανίζεται η ίδια εικόνα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έθεσαν θέμα σχετικά με την διάθεση των απόρρητων κονδυλίων, θέτουν όμως θέμα για την "κατά συρροή παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι παράλληλα υπάρχει και πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, δικαιούται να γνωρίζει αν τηρείται ο νόμος στην διακίνηση του δημοσίου χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της".

SHARE:

24Media Network