Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ “κάνουν βόλτες” στους δρόμους της μεσαίας τάξης

Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ “κάνουν βόλτες” στους δρόμους της μεσαίας τάξης
Βόλτα του πρωθυπουργού στην Ερμού Eurokinissi

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας δείχνουν πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν την επαναπροσέγγιση με το δυναμικό κομμάτι του μεσαίου χώρου της οικονομίας.

Στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλα στο …κέντρο της οικονομικής διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας, την μεσαία τάξη, επέλεξαν να “βολτάρουν” ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Με τις αιφνιδιαστικές περιοδείες που αμφότεροι πραγματοποίησαν την Παρασκευή, συνομιλώντας με καταστηματάρχες και πολίτες. Στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και στις απαρχές μιας μεγάλης οικονομικής κρισης η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την επαναπροσέγγιση με το τμήμα των πολιτών που την έφεραν στην εξουσία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει νέους δεσμούς.

Καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας.

Η σημειολογία  της βόλτας του πρωθυπουργού στην Ερμού, είχε στίγμα: Την δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της αγοράς. Την σύνδεση της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης με την οικονομική ανάκαμψη. Την αναφορά στους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους του κόμματος.

Οι φράσεις του πρωθυπουργού “άρχισε να κινείται πάλι λίγο ο κόσμος, θα αυξηθεί” και “εκτιμώ ότι από τα τέλη Ιουλίου θα δούμε μία άλλη ιστορία” συνδυάστηκαν με το “θα βρούμε τρόπο για να έρχεται ο κόσμος με ασφάλεια”. Αλλά και την θέση που πήρε την ίδια ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group. Εκεί  όπου τόνισε πως “όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας”. Ο πρωθυπουργός εστίασε στο στοιχείο της έγκαιρης αντιμετώπισης της πανδημίας που δίνει στην Νέα Δημοκρατία το πολιτικό προβάδισμα που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Παράλληλα οι συνομιλίες με αστυνομικούς και η επίσκεψη στην Εκκλησία της Καπνικαρέας συμβόλισαν την σταθερότητα της σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τον πυρήνα του πολιτικού της ακροατηρίου. Στην ουσία όμως η κίνηση αυτή είχε στο επίκεντρό της, τους επαγγελματίες του εμπορίου που αποτελούν βασικό τμήμα της μεσαίας τάξης.

Η κυβέρνηση συνολικά έχει στρέψει την προσοχή της στο κοινωνικό αυτό τμήμα που της  “έδωσε” την κυβερνητική διαχείριση στις 7 Ιουλίου του 2019. Κάτι που εκφράζεται και στις συχνές αναφορές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Το οικονομικό επιτελείο εστιάζει ιδιαίτερα στην διατήρηση των μέτρων που έχει θεσμοθετήσει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης πριν την έλευση της πανδημίας. Κυρίως στην μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα και από το 28% στο 24% για τα νομικά πρόσωπα, την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης συνολικά για την μεσαία τάξη κατά 16% όπως και την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα δεν φείδεται κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ “οι φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ παρουσίασαν πτώση κατά 12%” ενώ “το 52% των φορολογικών δηλώσεων του 2018 είχε οικογενειακό εισόδημα δηλωθέν κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ”.

Βόλτα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

 

“Μένουμε όρθιοι”

Όμως οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της αξωιματικής αντιπολίτευσης. Στοιχείο που θέλησε να εκφράσει επικοινωνιακά ο Αλέξης Τσίπρας με την δική του βόλτα στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ταυτόχρονα για επαγγελματίες και εργαζόμενους στο εμπόριο εστιάζοντας έτσι στις κοινωνικές αναφορές του κόμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στους πολίτες και φορείς με τους οποίους μίλησε, του τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και της μείωση του ΦΠΑ στο 6% . Επισημαίνοντας την ανάγκη “να υπάρξει συμπλήρωση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας”. Τα παραπάνω ενταγμένα στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”. Ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το “Μένουμε ‘Ορθιοι 2” που αναμένεται να έχει πολύ συγκεκριμένες αναφορές για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Αυτά σε μία περίοδο που τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για πολιτικές επιλογές που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης η κυβέρνηση “εγκαταλείπει την μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους”. Σημειώνοντας μάλιστα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται παραμένουν τα ίδια αν και αλλάζουν συνεχώς προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Μάλιστα ο αρμόδιος για ζητήματα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, έχει πολλάκις μιλήσει για σκοπιμότητα. Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση “γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος” όμως “αφήνουν τις εξελίξεις να προχωρήσουν, ώστε να γίνει μία μεγάλη εκκαθάριση στην αγορά μέσα και από εξαγορές και συγχωνεύσεις”. Υποστήριξε μάλιστα ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείεται από τον τραπεζικό δανεισμό. Επίσης ο αρμόδιος για ζητήματα οικονομικής πολιτικής Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι “η πρόταση της ΝΔ για τα μεσαία στρώματα μπορεί να μετεξελιχθεί στο να γυρίσουν στα χωριά τους και να κάνουνε μπαχτσέ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα