Νίκος Δήμου και Όμηρος Πουλάκης: Γιατί λέμε “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Δήμου και Όμηρος Πουλάκης: Γιατί λέμε “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018 Eurokinissi

Ο συγγραφέας και κειμενογράφος και ο ηθοποιός εξηγούν στον News 24/7 στους 88,6 τους λόγους που είναι θετικά προσκείμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών.

“Ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών λένε ο συγγραφέας και κειμενογράφος, Νίκος Δήμου και ο ηθοποιός Όμηρος Πουλάκης, οι οποίοι μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 εξήγησαν τους λόγους που είναι θετικά προσκείμενοι σε αυτή.

“Η άποψή μου είναι ότι μία συμφωνία που μπορεί να έχει και μάλλον έχει ορισμένα σημεία να μην είναι τα καλύτερα δυνατά, είναι καλύτερη από καμία συμφωνία. Και ότι τα 22 χρόνια που πέρασαν, εμείς, κατά τη γνώμη μου, χάσαμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει μία καλύτερη σχέση με τους γείτονες, ένα σύμμαχο σε ορισμένα πράγματα και να μην τους παροτρύνουμε ουσιαστικά στο να κάνουν και αυτοί διάφορες υπερβολές, αυτά τα γελοία που έκανε ο Γκρούεφσκι με τους ανδριάντες. Νομίζω ότι είναι καιρός να εξυγιανθεί αυτή η σχέση και πιστεύω ότι είναι ένα βήμα προς την εξυγίανση. Δεν ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες τις νομικές για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι ειδικός και διότι για τη δική μου σκέψη, μερικές από αυτές τελείως περιττές και σχολαστικές” δήλωσε ο κ. Δήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πουλάκης επεσήμανε: “Καταλαβαίνω ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η πιθανή επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα πολιτικό ορόσημο. Αφορά την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, στην αλληλεγγύη των λαών, επιλύει ένα χρόνιο ζήτημα, βοηθώντας μάλιστα αυτό που λέγεται τεχνικό συμφέρον να ανακαταλάβει κάποια ισχυρά, και ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα τα οποία μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε διεκδίκηση εξαιτίας και κάποιων πεποιθήσεων από τη χώρα που πλέον, απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Διεκδικούσε με υπερβολικό τρόπο μια ακραία διασύνδεση με την αρχαία ελληνική ιστορία, με σκοπό να συγκροτήσουν μια εθνική ταυτότητα. Όλα αυτά, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, παύουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι βοηθάει συνολικά σαν συμφωνία γιατί μόνο η πραγματικότητα μπορεί να μας δείξει πώς στην πραγματικότητα θα αλλάξουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα