ΝΔ: Επιχειρησιακό σχέδιο για προσφυγικό

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρονται σε κέντραφιλοξενίας σε περιοχές κοντά στην Θεσσαλονίκη.Στιγμιότυπα από το κέντρο διαμονής στις εγκαταστάσεις των παλιών Βυρσοδεψείων Καραμανλή στην ΒΗΠΕ Θεσσαλονίκης,Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνεχίζεται για 2η ημέρα η εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρονται σε κέντραφιλοξενίας σε περιοχές κοντά στην Θεσσαλονίκη.Στιγμιότυπα από το κέντρο διαμονής στις εγκαταστάσεις των παλιών Βυρσοδεψείων Καραμανλή στην ΒΗΠΕ Θεσσαλονίκης,Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Την ερχόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις θέσεις της ΝΔ στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για την κατάσταση στο Ελληνικό και ζητούν επιχειρησιακό σχέδιο από την κυβέρνηση με αναλογική γεωγραφική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της ΝΔ θα είναι το προσφυγικό το επόμενο διάστημα.  Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα θα είναι το πρώτο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ολοκληρωμένη παρουσίαση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Συγγρού έχουν ήδη προγραμματίσει την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου στη Σάμο, όπου εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ.

Σε δύο άξονες κινείται ο προβληματισμός και οι ανησυχίες των γαλάζιων στελεχών. Ο ένας είναι η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας καθώς τυχόν εμπλοκή όπως έδειξαν οι προ ημερών δηλώσεις Ερντογάν αυξάνουν τους φόβους στο γαλάζιο στρατόπεδο για αύξηση των προσφυγικών ροών, ύστερα από την εξομάλυνση που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες. Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τη ΝΔ είναι η αναλογική γεωγραφική κατανομή κατανομή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας των προσφύγων και μεταναστών από Ειδομένη και Ελληνικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για πρόσφυγες και μετανάστες στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτές τις ανησυχίες της ΝΔ εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης και κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ειδικότερα η εσωτερική διάσταση της προσφυγικής κρίσης έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες. Ιδιαίτερη κοινοβουλευτική δραστηριότητα για την κατάσταση στην Ειδομένη είχε επιδείξει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής αναδεικνύοντας συγκεκριμένα το οικονομικό κόστος του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έφερε στη βουλή τη «δραματική κατάσταση» με τον καταυλισμό του Ελληνικού, εξαιτίας της Ειδομένης χάθηκαν 2,5 εκ ευρώ κέρδη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ειδικότερα δε, σε ότι αφορά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εκκενώσει την Ειδομένη με τη βοήθεια της αστυνομίας και των ΜΑΤ στη ΝΔ θεωρούν ότι γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση γεγονός που ανέδειξε και αρμόδιος συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κικίλιας, αλλά ταυτόχρονα στη Συγγρού γίνεται λόγος για πίεση της ΝΔ όλο αυτό το διάστημα που αποδίδει.

Την ίδια στιγμή πάντως στη ΝΔ δεν παραβλέπουν να στηλιτεύσουν «κυβερνητική λογοκρισία» με αφορμή την απαγόρευση να παραβρεθούν στο σημείο της αστυνομικής επιχείρησης οι ιδιωτικοί ξένοι και ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, θέμα το οποίο φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές της ΝΔ ύστερα από πρωτοβουλία του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Αυξημένη δραστηριότητα για το θέμα της Ειδομένης έχει πραγματοποιήσει όπως είναι φυσικό ως άμεσα ενδιαφερόμενος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ανέφερε ότι έλαβε κυβερνητική δέσμευση για αναλογική γεωγραφική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network