ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στερεί παράνομα από 70.000 Έλληνες της Μ. Βρετανίας την ψήφο στις ευρωεκλογές

Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας
Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας EUROKINISSI

Επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή την απόφαση να μη λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το Μάιο λόγω Brexit, εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την κρίση των πολιτών που έφυγαν στο εξωτερικών και ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω η εγκυρότητα των ευρωεκλογών.

Την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Έλληνες που κατοικούν εκεί για τις ευρωεκλογές, με το επιχείρημα ότι μέχρι τις 26 Μαϊου θα έχει προχωρήσει το Brexit.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στερεί παράνομα από τους 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές” υποστηρίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφήνοντας αιχμές για πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση, εξαιτίας φόβου του ΣΥΡΙΖΑ για την ετυμηγορία των πολιτών που έφυγαν στο εξωτερικό επί της κρίσης.

Από το Μοσχάτο ειδικότερα υπενθυμίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη της E.E. υποχρεούνται, βάσει των κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους πολίτες τους που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, και μάλιστα -εφόσον το επιλέξουν- τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κράτους μέλους καταγωγής τους. “Η Ελλάδα, ωστόσο, έσπευσε, με πρόσχημα την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, -η μοναδική χώρα μεταξύ όλων των υπολοίπων κρατών μελών- να ανακοινώσει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στη Βρετανία” σημειώνουν.

Αναφέρουν δε ότι εάν αυτή η πρωτοφανής απόφαση δεν ανακληθεί, και μάλιστα άμεσα, τότε οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο 25 Μαΐου θα είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι κάτοικοι της Μεγάλη Βρετανίας που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους.

Όπως υπογραμμίζουν από τη ΝΔ, όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν παρέχουν δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές, θα συστήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις ευρωεκλογές.

“Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να επικαλέστηκε το Brexit για να στερήσει τη δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους της που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες πλην της ελληνικής κυβέρνησης θα τηρήσουν πιστά την υποχρέωση τους αυτή, την οποία επιτάσσει το ευρωπαϊκό δίκαιο” τονίζουν. Κατά τη ΝΔ: “Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενέχει προφανώς μια πολιτική διάσταση, καθώς προδίδει τον φόβο της να τεθεί στην κρίση των Ελλήνων που έφυγαν για το εξωτερικό, ιδίως τα χρόνια της κρίσης.” Υποστηρίζουν ωστόσο ότι ενέχει και μια πολύ σοβαρότερη καθαρά νομική διάσταση: Εάν, όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ, για οποιοδήποτε λόγο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις Ευρωεκλογές -εκδοχή που όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά είναι πλέον πολύ πιθανή- τότε η στέρηση της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στον τόπο κατοικίας τους θα είναι αναμφισβήτητα παράνομη ως αντίθετη στο δίκαιο της ΕΕ. Προσθέτουν δε ότι μια τέτοιας έκτασης παράνομη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται καθόλου να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και την εγκυρότητα των ευρωεκλογών και να οδηγήσει μέχρι και σε επανάληψή τους!

“Με απλά λόγια: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διακινδυνεύει μέχρι και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών απλώς και μόνο επειδή κρίνει ότι έτσι τη συμφέρει. Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι προφανής για έναν πολύ απλό λόγο: Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά το Brexit πραγματοποιηθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία, αυτό σε τίποτα δεν την εμποδίζει να προχωρήσει κανονικά στη σύσταση εκλογικών τμημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε ήδη κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη” καταλήγουν γαλάζιες πηγές.

Η ΝΔ διένειμε μάλιστα ενδεικτικά έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, με το οποίο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις Ευρωεκλογές. Επισημαίνεται ότι τόσο η Κύπρος, όσο και η Βουλγαρία, η Δανία και η Ιταλία αποτελούν μαζί με την Ελλάδα τις μόνες χώρες της ΕΕ στις οποίες δεν προβλέπεται δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που μένουν εκτός ΕΕ. Ωστόσο καμία εξ αυτών -πλην της Ελλάδας- δεν αποφάσισε να στερήσει το εκλογικό δικαίωμα όσων πολιτών τους κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις επικείμενες Ευρωεκλογές.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μεγάλη Βρετανία, Ευρωεκλογές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ: Η κομματική ιδιότητα του Νίκου Γεωργιάδη έχει ανασταλεί

Στροφή της ΝΔ στην καθημερινότητα με κόκκινα δάνεια- υγεία και υψηλοί τόνοι για Πολάκη

Μέσω Πολάκη η ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει το "μετριοπαθές κεντροαριστερό" προφίλ Τσίπρα

SHARE: