ΝΔ: Ο Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία, εκείνος να τη φέρει στη Βουλή

ΝΔ: Ο Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία, εκείνος να τη φέρει στη Βουλή
Τα γραφεία της ΝΔ Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με το Γερμανό πρέσβη, στον απόηχο δημοσιευμάτων για τη στάση του απέναντι στη συμφωνία για το Σκοπιανό, και σήμερα ξεκινά περιοδείες στη Μακεδονία με στόχο το διεμβολισμό των ΑΝΕΛ

Με τη λογική «απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο» κινείται η ΝΔ στις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα να αποσαφηνίσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο αν τη δεσμεύσει ή όχι ως επόμενη κυβέρνηση η υπογραφείσα συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Για την ώρα το Μοσχάτο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει χρησιμοποιώντας για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους στο εσωτερικό της χώρας τη φράση «η ΝΔ δεν θα κυρώσει», ενώ διαμηνύει ταυτόχρονα ότι είναι «υποχρέωση» της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να φέρει τη συμφωνία για κύρωση σ’ αυτή τη βουλή.

Η Μαρία Σπυράκη μάλιστα παρέπεμψε χτες στο άρθρο 4 της συμφωνίας όπου αναφέρει ότι «μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των Συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη παρούσα συμφωνία». Η απάντηση αυτή δίνεται από τη ΝΔ στο ερώτημα τι θα κάνει η ΝΔ αν στο μεταξύ μέχρι να κυρωθεί από τη βουλή η συμφωνία μεσολαβήσουν εκλογές και πάρει κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην πραγματικότητα η ΝΔ δεν κυρώνει αλλά και δεν ακυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαπραγματεύεται την καταψήφισή της από τη θέση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα αυτό επανέλαβε και χτες στο ραντεβού του με το Γερμανό πρέσβη Γιενς Πλέτνερ, ενόψει του ταξιδιού του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο και στον απόηχο της κόντρας της ΝΔ με την γερμανική εφημερίδα FAZ, η οποία υποστηρίζει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό ότι θα τηρήσει τη συμφωνία ως πρωθυπουργός παρά την εναντίωσή του αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα η ΝΔ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και αν προχωρούσε το σενάριο της πρότασης Καμμένου για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας, η ΝΔ και πάλι θα καταψηφίσει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Κιλκίς για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη σε συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα τους νομούς της Μακεδονίας οργώνει ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στο να απευθυνθεί και να τραβήξει δυνάμεις από τους ΑΝΕΛ μετά και τις ανακοινώσεις αποχωρήσεων που από το συγκυβερνών κόμμα που κάνουν τοπικά στελέχη ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα