ΝΔ: Οι νέοι, οι νυν και τα δίδυμα στην πρώην Β΄ Αθηνών

ΝΔ: Οι νέοι, οι νυν και τα δίδυμα στην πρώην Β΄ Αθηνών

Πως διαμορφώνεται οριστικά το τοπίο για τα γαλάζια ψηφοδέλτια στο Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα που θα προκύψουν από το “σπάσιμο” της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, μετά και την απόφαση Μητσοτάκη να πολιτευθεί δυτικά

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δυτικό Τομέα που θα προκύψει από τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών, θέλοντας να στείλει ένα συμβολικό μήνυμα- απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως εκφράζει τις ελίτ.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση βεβαίως και οι τρεις περιφέρειες (Βόρειος, Νότιος και Δυτικός Τομέας) που θα προκύψουν από τη διάσπαση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, έχουν μεγάλη σημασία. Και αυτό καθώς στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου διαμένει και ψηφίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ακόμη δυνάμεις: Αν και στη ΝΔ διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν πως και σε αυτές τις περιοχές η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει την πρωτιά, στόχος είναι βέβαια ένα όσο δυνατόν καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα με στόχο την αυτοδυναμία και μία ευρεία πολιτική νίκη.

Γαλάζια στελέχη σε κατ ιδίαν συζητήσεις πάντως σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε την κατάτμηση κατά τρόπο τέτοιο ώστε να επιχειρήσει να δυσκολέψει τη ΝΔ. Ως παράδειγμα αναφέρουν ιδίως το Βόρειο Τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει και “πλούσιες” και λαϊκές περιοχές, περιοχές που είναι γαλάζια κάστρα και περιοχές στις οποίες η ΝΔ δεν έχει τόσο ισχυρές δυνάμεις.

Ο Βόρειος Τομέας θα έχει 15 βουλευτικές έδρες από τις οποίες στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα κερδίσουν επτά με οκτώ. Στα βόρεια κατεβαίνει βαρύ γαλάζιο πυροβολικό: Στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα είναι υποψήφιοι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, που προφανώς και αναμένεται να εκλεγούν, αν και ο δεύτερος εκτιμάται ότι -ανεξαρτήτως της βασιμότητας των κατηγοριών εναντίον του- ενδέχεται να υποστεί απώλειες λόγω της υπόθεσης Novartis. Σημειωτέον ότι προτού κατατμηθεί η Β΄Αθηνών, ο κ.Γεωργιάδης εφέρετο σίγουρος για την πρωτιά σε σταυρούς.

Από τους νυν βουλευτές της Β΄Αθηνών υποψήφιοι στο Βόρειο Τομέα θα είναι επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η κ.Κεραμέως σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει ως δίδυμο με τον κ.Χατζηδάκη.

Από νέα πρόσωπα, το πράσινο φως από τη γαλάζια ηγεσία έχει λάβει το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης εκ των καραμανλικών της νέας γενιάς και από τα πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορεί να απευθυνθεί και σε “λαϊκό ακροατήριο” και να έχει διείσδυση σε περιοχές του Βορείου Τομέα πιο δύσκολες για τη ΝΔ. Εφόσον τελικά κατέβει στη συγκεκριμένη περιφέρεια ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος θα μπορούσε αυτό να είναι ένα καραμανλικό δίδυμο. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι επίσης και αυτό του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου.

Στο Βόρειο Τομέα φέρεται επίσης υποψήφια η Ζωή Ράπτη, πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη. Και εάν κάποιοι υπέθεταν ότι θα μπορούσε να “παίξει” ως δίδυμο με τον κ.Γεωργιάδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς η κ.Ράπτη είχε στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Μεταξύ των πιθανών ονομάτων είναι και αυτά της δικηγόρου και τέως αντιπρόεδρος ΔΣΑ, ανιψιά του πρών υπουργού και βουλευτη Μεσσηνίας Αριστείδη Καλαντζάκου, Ιωάννα Καλαντζάκου, του γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και πρώην δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολητά και του δημοσιογράφου Φώτη Καρύδα. Και βέβαια όπως έχει ανακοινωθεί, στο Βόρειο Τομέα υποψήφιος με τη ΝΔ θα είναι ο Πέτρος Τατσόπουλος, μία υποψηφιότητα που είχε προκαλέσει γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ, εντάσσεται πάντως σε μία στρατηγική ανοίγματος πέραν των παραδοσιακών κομματικών γραμμών και αποτελεί ένα μήνυμα προς τους πολίτες που στο παρελθόν έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Νότιο Τομέα, που διαθέτει 18 έδρες και όπου η ΝΔ επίσης εκτιμά ότι θα βγάλει επτά με οκτώ βουλευτές, θα είναι υποψήφιοι ο Νίκος Δένδιας, η Άννα Καραμανλή και η Σοφία Βούλτεψη από τους νυν. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Νότιο Τομέα θα συμπεριληφθεί επίσης και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, που θεωρείται ένα ισχυρό χαρτί στην περιοχή. Από τη νέα γενιά, υποψήφιος στο Νότιο Τομέα θα είναι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος έχει ήδη σημαντική αναγνωρισιμότητα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει νέους ψηφοφόρους και είναι βεβαίως εκ των στελεχών που αναδείχθηκαν επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Δ.Χατζηδάκης και Κυρανάκης μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσουν ως ένα αλληλοσυμπληρωματικό δίδυμο στα νότια.

Στο Νότιο Τομέα θα είναι επίσης υποψήφιοι ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης (πρώην γραμματέας Οργανωτικού), ο δήμαρχος Δάφνης- Υμηττού (και βαφτισιμιός του Επίτιμου) Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της δικηγόρου και κόρης του πρώην υπουργού Ιωάννας Γκελεστάθη, αλλά και του ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα.

Στο Δυτικό Τομέα, που θα έχει 11 έδρες, από τις οποίες όμως εκτιμάται ότι η ΝΔ στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίσει τέσσερις, του ψηφοδελτίου θα ηγηθεί όπως αναφέρθηκε ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης. Υποψήφιοι θα είναι ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που πάντα είχε υψηλά ποσοστά στα δυτικά, καθώς και ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος. Στο Δυτικό Τομέα θα είναι επίσης υποψήφιος ο αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος (το έτερο πρόσωπο που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ανοίγματος μαζί με τον κ.Τατσόπουλο). Πιθανοί υποψήφιο είναι επίσης ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και ο ειδικός γραμματέας της Ένωσης Εφοριακών Μπάμπης Καούκης. Με τον τελευταίο αναμένεται να “παίξει” ως δίδυμο ο κ.Βαρβιτσιώτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα