ΝΔ: Ποιοι θέλουν Καραμανλή, ποιοι αποστασιοποιούνται από Σαμαρά και ποιοι κοιτούν στο κέντρο

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) EUROKINISSI

Ενωμένη στα εθνικά θέματα, διχασμένη στα εσωκομματικά η ΝΔ. Οι αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας που ερμηνεύτηκαν ως αιχμές κατά της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και η "στήριξη" Μπουτάρη σε Κυριάκο

Με δύο πρόσωπα θα εμφανίζεται αυτό το διήμερο η ΝΔ καθώς από τη μια θα εκπροσωπεί με τις θέσεις της για σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών θεμάτων τη χώρα στο συνέδριο του ΕΛΚ και από την άλλη θα μαίνεται ο γαλάζιος εμφύλιος για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Μάλιστα αυτό το κλίμα του αλληλοσπαραγμού στο εσωτερικό της ΝΔ το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε και στη Μαδρίτη όπου διεξάγονται σήμερα και αύριο οι εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Σ’ αυτό το σκηνικό του γαλάζιου διχασμού ενεπλάκησαν εξ’ αντανακλάσεως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος.

Μια αποστροφή του λόγου του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Μπακογιάννη προκάλεσε έκπληξη και θεωρήθηκε από πολλούς ως αιχμή κατά της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΝΔ. Ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας σημείωσε με νόημα ότι «παραμένετε σταθερός στο να υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την εντολή που σας έδωσε  ο κόσμος που σας ψήφισε, στην Περιφέρεια της οποίας ηγείσθε».

Το γεγονός αυτό τροφοδότησε ποικίλα σχόλια στο χώρο της ΝΔ καθώς ο καραμανλικής προέλευσης Προκόπης Παυλόπουλος μέχρι πρότινος φερόταν προβληματισμένος από το ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης –με τον οποίο δεν έχουν και τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις- εμφανιζόταν ως ο έχων το χρίσμα του Κώστα Καραμανλή.

Πάντως από το στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα απέφυγαν να σχολιάσουν την αναφορά Παυλόπουλου. Την ίδια ώρα ο κ. Τζιτζικώστας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 χαρακτήριζε πολιτικό κεφάλαιο τον Κώστα Καραμανλή αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν οι δυο τους κατά τη συνάντησή τους πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Απόστολου Τζιτζικώστα για τον Αντώνη Σαμαρά και οι αποστάσεις που κράτησε καθώς παρά πολλά στελέχη και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μακεδόνα πολιτικού. Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε μάλιστα «κακόγουστο αστείο» τα σενάρια περί συμφωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά να τον κάνει αντιπρόεδρο του κόμματος σε αντάλλαγμα της στήριξής του.

Είναι γεγονός πάντως ότι σε πρώτο πλάνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ερίζουν για τη στήριξη της βάσης της καραμανλικής πτέρυγας που παραμένει και το πιο ισχυρό τμήμα της ΝΔ. Ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει εντελώς διαφορετικές πολιτικές καταβολές, εσχάτως δίνει όρκους πίστης στον καραμανλισμό.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσαρμόσει την καμπάνια του στην προσέλκυση ενός ακροατηρίου που περισσότερο κινείται στο χώρο του φιλελευθέρου κέντρου και το συναντάει κανείς εντός αλλά και εκτός ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προτίμησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης λέγοντας «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί το κομμάτι αυτό της ΝΔ ή αν θέλετε να το πούμε καλύτερα της Κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει το φιλελεύθερο και προοδευτικό στοιχείο της».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αξιοποιήσει και το βήμα που θα έχει στο συνέδριο του ΕΛΚ προκειμένου να προτάξει όπως συνηθίζει ως θεσμική την υποψηφιότητά του. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τοποθετηθεί στο συνέδριο ως επικεφαλής της πολυπληθούς γαλάζιας αντιπροσωπείας τόσο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναλύοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όσο και την πορεία του ΕΛΚ σε σχέση με τον μέλλον της ΕΕ. Επίσης θα παραστεί στη σύνοδο Κορυφής και θα έχει και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του.

Παρόλα αυτά στην Αθήνα μαίνεται η κόντρα που έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο. Ο κ. Παπαμιμίκος τα τελευταία 24ωρα εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός κατά του κ. Μεϊμαράκη καταλογίζοντάς του και την ευθύνη για την πρόκληση της κωλυσιεργίας που παρατηρείται με τα διαδικαστικά και ειδικότερα με την καθυστέρηση που υπάρχει από την επιτροπή προμηθειών και το γενικό διευθυντή της ΝΔ να επιλέξουν την εταιρεία που θα διοργανώσει το τεχνικό σκέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων το θέμα αναμένεται να κλείσει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου που σημαίνει ότι στη ΝΔ θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί στην ΚΕΦΕ και οι εκλογές να γίνουν κανονικά στις 22 Νοεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Άδωνις Γεωργιάδης
SHARE:

24Media Network