ΝΔ: Συνέδριο συσπείρωσης εν όψει εκλογών και “πόρτα” στο ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ: Συνέδριο συσπείρωσης εν όψει εκλογών και “πόρτα” στο ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο σήμα της ΝΔ, στο κτίριο της Πειραιώς Eurokinissi

Το στίγμα του 12ου, προεκλογικού συνεδρίου της ΝΔ. Πότε βλέπουν εκλογές οι γαλάζιοι. Γιατί δεν εκλήθη ο ΣΥΡΙΖΑ και τι λένε από το Μοσχάτο για τις αντισυγκεντρώσεις στην ομιλία Τσίπρα την Κυριακή. Δήλωση- παρέμβαση θα κάνει ο Καραμανλής.

Με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά απόψε το απόγευμα το 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Συνέδριο που πραγματοποιείται σε χρόνο προεκλογικό , καθώς το 2019 θα είναι έτος εκλογών είτε αυτές γίνουν στο τέλος της τετραετίας τον Οκτώβριο είτε διεξαχθουν προωρες εκλογές το Μάιο μαζι με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Και καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκούν νίκη στις επόμενες εκλογές, στόχος του συνεδρίου είναι βασικά να δώσει ένα μήνυμα συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της παράταξης. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να τεθούν όποια εσωκομματικά ζητήματα, καθώς ουδείς θέλει πριν τις εκλογές -και πριν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων- να κατηγορηθεί ότι δημιουργεί ζήτημα.

Σημειωτέον ότι αν και υπήρξαν εισηγήσεις να ανακοινωθούν ορισμένα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, δεν αναμένεται να γίνει τελικά κάποια τέτοια κίνηση στο συνέδριο. Σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό επίσης δεν θα γίνουν, καθώς ως γνωστόν παραμένει ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης (που έχει συν τοις άλλοις αναλάβει και τις επαφές με τους υποψηφίους δημάρχους) και δεν καταργούνται οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων, αρα Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης παραμένουν στα πόστα τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση που θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες του συνεδρίου, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του.

Στον απόηχο της συζήτησης των τελευταίων ημερών περί προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι δε θα παραστεί τελικώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά το Ποτάμι θα εκπροσωπήσει αύριο Σάββατο ο Γιώργος Μαυρωτάς. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο οι γαλάζιοι κλείνουν το μάτι για μετεκλογική συνεργασία, θα παραστεί ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο κ.Μητσοτάκης χθες συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος του επέδωσε προτάσεις για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τον ευχαρίστησε και τον προσκάλεσε στο συνέδριο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν κάλεσε καν στο συνέδριο εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όπως λένε πηγές της ΝΔ, “λόγω της πρωτοφανούς πολιτικής απρέπειας του κ.Τσίπρα” να προγραμματίσει μια ομιλία του την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα με εκείνη του προέδρου της ΝΔ στην έναρξη του προγραμματισμένου συνεδρίου της. “Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των συνεδρίων των ελληνικών κομμάτων. Ιδίως δεδομένου ότι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν γνωστός πολλούς μήνες νωρίτερα” λένε οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι για προφανείς λόγους δεν προσκλήθηκαν ούτε οι ΑΝΕΛ.

Από τη ΝΔ τονίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αντισυγκέντρωση που οργανώνεται την ώρα της ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζουν “δείγμα μεγάλου θράσους το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία με ύβρεις, συκοφαντίες, αντισυγκεντρώσεις και υποθάλποντας τη βία κατά των πολιτικών του αντιπάλων, να διαμαρτύρεται”. Πάντως γαλάζια στελέχη λένε ότι “η ΝΔ σέβεται αλλά και κατανοεί απολύτως τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού και ειδικά των Θεσσαλονικέων που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας”, παρόλο που ξεκαθαρίζουν ότι δεν οργανώνει η αξιωματική αντιπολίτευση την αντισυγκέντρωση, και δηλώνουν την αντίθεση της ΝΔ “με τα παραληρηματικά συνθήματα εθνικιστικού χαρακτήρα που συχνά διαβρώνουν δυστυχώς το νόημα αυτών των συγκεντρώσεων στις οποίες η πλειοψηφία των μετεχόντων απλά θέλουν να εκφράσουν τον γνήσιο πατριωτισμό τους.”

Ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του απόψε, όπως και στον πρόλογο στο έντυπο που θα διανεμηθεί στους 5.000 συνέδρους και παρατηρητές, αναμένεται να θέσει το δίλημμα των επόμενων εκλογών.

“Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Ο ένας δρόμος είναι των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων, του λαϊκισμού και του κρατισμού, της ανάπτυξης με δανεικά, που χρεοκόπησε και τελικά οδήγησε σε επώδυνα μέτρα για όλους. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα και οι μεγαλύτεροι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων βρέθηκε ξαφνικά να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, ακόμη και με τρέχουσες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισμού. Ο δρόμος που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τα δεσμά του κρατισμού και του λαϊκισμού”, λένε πηγές της ΝΔ.

Η κεντρική και επίσημη άποψη του Μοσχάτου είναι ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το Μάιο, καθώς όπως υποστηρίζουν ο Αλέξης Τσίπρας δε θα αντέξει να προχωρήσει πιο πέρα λόγω Σκοπιανού και επίσης για να μην υποστεί όπως εκτιμούν ήττες σε διαδοχικές κάλπες. Πάντως στη ΝΔ δε φαίνεται να παίρνουν πολύ σοβαρά τις χθεσινές δηλώσεις Καμμένου ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας εάν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από την ΠΓΔΜ.

“Πώς σχολιάζεται άραγε το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος αλλάζει τις απόψεις του όχι απλά κάθε μέρα, αλλά κατά κυριολεξία ώρα με την ώρα;Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το τέλος ενός βουλευτή που θα μείνει -αν μείνει- στην κοινοβουλευτική ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού τυχοδιώκτισμού” λένε ειδικότερα πηγές της ΝΔ.

Σχολιάζουν δε ότι χθες διαγράφηκε on air απο τους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ωστόσο παραμένει κανονικά στην κυβέρνηση. Σημειώνουν δε πως όταν παραιτηθεί όπως έχει προαναγγείλει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που θέλει να ψηφίσει τη συμφωνία, θα κληθεί να τον αναπληρώσει στη Βουλή ως πρώτος επιλαχών ο κ.Κουίκ, καθώς και ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν έχει ακόμη διαψεύσει δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να έχει εξασφαλίσει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ορισμένα έμπειρα γαλάζια στελέχη πιστεύουν ότι τελικά ο κ.Τσίπρας θα φτάσει πάση θυσία στον Οκτώβριο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τον Ιούνιο λήγει η θητεία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον Ιούλιο η θητεία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο εφόσον φοβάται ήττα στις εκλογές να θέλει να τοποθετήσει δικά του στελέχη στις δύο αυτές νευραλγικές θέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα