Θρίλερ με την υποψηφιότητα Άδωνι Γεωργιάδη

Θρίλερ με την υποψηφιότητα Άδωνι Γεωργιάδη
New Democracy Main Pre-Elections Rally, in Athens, on Sept. 17, 2015 / , , 17 , 2015 Nikos Libertas / SOOC

Συνεδριάζει εκ νέου το πρωί η ΚΕΦΕ - αναμένεται να κάνει τελικά δεκτή την υποψηφιότητα Α. Γεωργιάδη. Στα μαχαίρια Μεϊμαράκης-Παπαμιμίκος και Άδωνις με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη. Ποιος είναι ο Β. Τοκάκης που υπέγραψε τελευταίος την υποψηφιότητα Γεωργιάδη. Γαλάζιοι φόβοι για μεταφορά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην στάση της ΝΔ στο κοινοβούλιο. Συνεδριάζει στις 10:30 η κοινοβουλευτική ομάδα

Με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τη ΝΔ εξέπνευσε χτες το απόγευμα η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. Τα διαδικαστικά πήγαινε-έλα με την υποψηφιότητα Γεωργιάδη τείνουν να μετατρέψουν σε φιάσκο την έναρξη της γαλάζιας προεκλογικής περιόδου για την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο της χθεσινής απόρριψης ως εκπρόθεσμης της υποψηφιότητας του κ. Γεωργιάδη, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί στις 9:30 η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για να εξετάσει την ένστασή του. Οι πληροφορίες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει τελικά δεκτή και η υποβληθείσα τέταρτη υποψηφιότητα, ύστερα από την κατακραυγή με την οποία αντιμετώπισαν την αρχική απόφαση της ΚΕΦΕ οι τρεις συνυποψήφιοι του Αδώνιδος Γεωργιάδη, και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τα μαχαίρια από χτες το βράδυ βγήκαν με πάταγο από τα θηκάρια και το κακό κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ επιβαρύνθηκε επικίνδυνα εντείνοντας την αβεβαιότητα ακόμα και για τη συνοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε αιχμές για αντιδεοντολογική στάση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη ως μέλους της ΚΕΦΕ κατονομάζοντάς τον ως πολέμιο της υποψηφιότητά του και δείχνοντας εμμέσως προς την πλευρά Μεϊμαράκη καθώς ο κ. Ιωαννίδης φέρεται να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ. Οι υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έσπευσαν να χρεώσουν την όλη εξέλιξη με την αρχική ακύρωση της υποψηφιότητας Γεωργιάδη στον προεδρεύοντα της ΚΕΦΕ και γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο, τον οποίο άλλωστε έχουν κατηγορήσει για παρασκηνιακή στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ενώ και ο Αντρέας Παπαμιμίκος φέρεται ενοχλημένος από τα πυρά που δέχεται από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να δώσει συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την εκλογή προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να μιλήσει για όσα εκτυλίσσονται στα γαλάζια παρασκήνια και να δώσει τη δική του εκδοχή.

Πάντως η εικόνα για το τι διημείφθη τα τελευταία λεπτά πριν την υποβολή της υποψηφιότητας Γεωργιάδη είναι αντιφατική, καθώς ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι είχε ειδοποιήσει την ΚΕΦΕ ότι πιθανόν να καθυστερήσει διότι λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του χρόνου βρήκε την 50η υπογραφή. Οι πληροφορίες από μέλη της ΚΕΦΕ αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία ειδοποίηση από πλευράς Γεωργιάδη. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλε μαζί με το φάκελο της υποψηφιότητάς του και σχετικό παραστατικό υπογεγραμμένο από τον ίδιο, στο οποίο αναφερόταν ότι την κατέθεσε εκπρόθεσμα και ενημερώθηκε ότι θα εξεταστεί το αν θα γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του χωρίς να ανοιχτεί ο φάκελος.

Ερωτηματικό παραμένει και αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Άδωνι Γεωργιάδη με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων με τις σχετικές πληροφορίες που το υποστηρίζουν να μην επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον ακόμα.   

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το παρασκήνιο συγκέντρωσης των τελευταίων υπογραφών από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι δεξαμενές του ήταν από υπογράφοντες τις υποψηφιότητες άλλων δελφίνων, τα ονόματα των οποίων έπαιξαν τις προηγούμενες μέρες ωστόσο οι υποψηφιότητές τους δεν προχώρησαν ποτέ ως την υποβολή προς την ΚΕΦΕ.

Ωστόσο ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η τελευταία περίπτωση του Βασίλη Τοκάκη ο οποίος δεν είχε υπογράψει σε κανέναν άλλο ενδιαφερόμενο για την κούρσα του γαλάζιου θρόνου, ενώ και με διευκρινιστική του δήλωση ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά υπέγραψε για συμβολικούς λόγους. Ο κ. Τοκάκης ανήκει στην ομάδα των 40ρηδων μαζί με το δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου και τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Οικονόμου οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πάρει θέση για την εκλογή προέδρου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται παρέμβασή τους την επόμενη εβδομάδα για τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Στο μεταξύ όμως οι χθεσινές εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν ως πυροκροτητής πολύ πιο σοβαρών εξελίξεων μέσα στη ΝΔ. Θεωρείται δεδομένο ότι η αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 10:30 το πρωί κάθε άλλο παρά πανηγυρική θα είναι όπως προέβλεπε ο επίσημος προγραμματισμός. Ήδη ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος με δήλωσή του πήρε αποστάσεις από την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και τονίζει ότι δεν είναι διασφαλισμένη η ενότητα της ΝΔ, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να θέσει το θέμα Γεωργιάδη στην κοινοβουλευτική ομάδα σημειώνοντας ότι «οι ιδέες θα κριθούν από την κοινωνία και όχι από την ΚΕΦΕ». Είναι πολύ πιθανό το θέμα να θίξουν και άλλοι βουλευτές.

Πάντως στα γαλάζια πηγαδάκια τις τελευταίες ώρες συζητιούνται όλο και πιο έντονα δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες, η μία του Νικήτα Κακλαμάνη για επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από συγκεκριμένες υποψηφιότητες, και η άλλη του Θοδωρή Ρουσόπουλου για παρέμβαση Καραμανλή αν υπάρξει κίνδυνος διάσπασης της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κεντροδεξιά παράταξη που φοβούνται ότι το κλίμα της εσωτερικής αντιπαράθεσης της ΝΔ μπορεί να μεταφερθεί στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο κοινοβούλιο το οποίο μπαίνει σε λειτουργία από σήμερα με την ορκωμοσία και ακολουθούν η εκλογή προεδρείου της βουλής και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ και το επόμενο διάστημα είναι πλήρες φόρτου εργασίας με νομοσχέδια που έχει δεσμευτεί να φέρει η κυβέρνηση. 

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα