Νέα Δημοκρατία: Υποψήφιοι και ενδιαφερόμενοι για την προεδρία

Νέα Δημοκρατία: Υποψήφιοι και ενδιαφερόμενοι για την προεδρία

Ο Πέτρος Τατούλης είναι ο πρώτος που εκδήλωσε πρόθεση υποψηφιότητας. Ανοιχτό το θέμα για Βορίδη. Γρίφος οι προθέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιθανή η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Ο Μάκης Βορίδης ήταν από τους πρώτους που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του κόμματος ότι ξεκινάει άμεσα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Ενώ και ο Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε απολύτως ορθή την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανοίξει άμεσα τη διαδικασία σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά. «Θα το δούμε στην πορεία, δεν έχω να πω κάτι τώρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός ερωτηθείς αν ο ίδιος πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε σχετικά με το αν συνιστά κόλλημα για την υποψηφιότητά του το γεγονός ότι δεν έχει βουλευτική ιδιότητα: «Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η Νέα Δημοκρατία είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα».

Σκέψεις για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως τις προθέσεις του.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι από σήμερα με βάση το καταστατικό αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας απάντησε ότι το πιθανότερο είναι να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς, εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.

“Προς το παρόν κλίνω στο “όχι” γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος”, είπε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

Τόνισε επιπλέον ότι δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού ενώ για σημείωσε πως πλέον στον κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Όσο για την κριτική που δέχεται είπε ότι θα απαντήσει και σημείωσε : “Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον”.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν έχει μιλήσει για αυτό το θέμα με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ αν στην κούρσα των υποψηφιοτήτων δεν συμμετέχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εμφανίζεται ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην υπουργού και γραμματέα της ΝΔ.

Στο μεταξύ κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να εξετάζει το θέμα της υποψηφιότητάς της χωρίς ωστόσο να έχει πάρει τις οριστικές της αποφάσεις.

Προβληματισμός υπάρχει και σε άλλα στελέχη που έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν ηγετικές φιλοδοξίες. «Κανένα σχόλιο» τονίζουν συνεργάτες του Νίκου Δένδια για την ανακοίνωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα