Δημοσκόπηση VPRC: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%

Δημοσκόπηση VPRC: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%

Τι δείχνουν τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της VPRC που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Η Ελλάδα Αύριο". Κερδισμένοι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα " Η Ελλάδα Αύριο".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγείται με δύο μονάδες της Νέας Δημοκρατίας αγγίζοντας το 30%. Η ΝΔ μένει δεύτερη με 28%.

ADVERTISING

Άνοδος για Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή

Μικρή άνοδο εμφανίζει και το κόμμα του Π. Καμμένου, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παρουσιάζουν μικρή πτώση, πέφτοντας στο 7,5% και 4% αντιστοίχως.

Από την άλλη η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 12% των προτιμήσεων όσων απάντησαν στην έρευνα.

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της ελληνικής κοινωνίας καταγράφονται και στη νέα έρευνα της VPRC. Ο δείκτης ικανοποίησης από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης φτάνει μόλις στο 12%.

Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, " η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής έχει σε πρώτο χρόνο θύματα τα δύο 'κεντροαριστερά' κόμματα. Αντίθετα, η αποδοκιμασία της ΝΔ δεν έχει ακόμα λάβει 'ανοικτές' διαστάσεις. Ωστόσο, η αλλαγή στην πολιτική και κομματική γεωγραφία της 'Δεξιάς' παράταξης είναι μεγάλη. Η άνοδος της 'φασιστικής' Χρυσής Αυγής, σε ένα τεταμένο κοινωνικό κλίμα, κινδυνεύει να καταστήσει παρελθόν τη φιλελεύθερη Δεξιά και κεντροδεξιά, στρέφοντας την ατζέντα σε ολοκληρωτικές απόψεις".

Η διαφαινόμενη πόλωση μεταξύ "Αριστεράς" και "Δεξιάς" φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στην πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ενισχύεται, ενισχυμένο επίσης παρουσιάζεται και το ΚΚΕ, ενώ η κοινωνική διάσπαση του χώρου της Δεξιάς με την αποκόλληση ενός μέρους της λαϊκής Δεξιάς όπως εκφράζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι διαρκής.

Η αντιμνημονιακή λαϊκή ψήφος φαίνεται ότι θα κρίνει τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, και θα διαμορφώσει ένα ολοσχερώς διαφορετικό πολιτικό και κομματικό σύστημα".

Λάθος τα νέα μέτρα

Συγκεκριμένα, η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική φτάνει το 86% έναντι του 77% του Ιουλίου. Το 68% εκτιμά ότι τα νέα οικονομικά μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι σωστά.

Το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση του καθενός από όσους απάντησαν έχει επιδεινωθεί λίγο ή πολύ και μόλις το 2% ότι έχει καλυτερεύσει. Το 69% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013 και μόνο το 7% ότι θα είναι καλύτερη.

Το 55% των πολιτών είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και το 25% είναι κατά.

Δείτε εδώ τη διαγραμματική παρουσίαση της έρευνας

Δείτε εδώ την ταυτότητα της έρευνας

SHARE:

24Media Network