Νέα τροπολογία Παππά: Σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών

Νέα τροπολογία Παππά: Σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών
Discussion and voting of the draft law of the Ministry of Education, Research and Religious Affairs in Athens on Aug. 31, 2016 / , « , » 31 , 2016. SOOC

Ξεκίνησε η νέα μάχη στη Βουλή, ενώ αν και νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας κινήθηκε σε σκληρή γραμμή απαντώντας στη ΝΔ, κατέθεσε νέα τροπολογία, η οποία ακυρώνει ουσιαστικά τον περιορισμό των τεσσάρων αδειών, καθώς προβλέπει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, το οποίο θα δεσμεύει τον υπουργό και τη ΓΓΕΕ

Καρότο και μαστίγιο στο παιχνίδι της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από τη συγκρότηση του ΕΣΡ:

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος νωρίτερα σε δηλώσεις του είχε κινηθεί σε σκληρή γραμμή απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία ότι επιμένει στην αναστολή διατάξεων και όχι κατάργηση του νόμου 4339, αλλά και στον αριθμό των τεσσάρων αδειών, έφερε όπως είχε προαναγγελθεί νέα τροπολογία η οποία ορίζει πως για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Η τροπολογία αντικαθιστά στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νόμου 4339 τη λέξη “αιτιολογημένη” (γνώμη του ΕΣΡ) με τη λέξη “σύμφωνη”.

Με την τροπολογία ουσιαστικά ακυρώνεται ο περιορισμός των τεσσάρων αδειών, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, το οποίο θα δεσμεύει το όργανο που θα αποφασίζει, δηλαδή εν προκειμένω τον υπουργό, στον οποιο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της ΓΓΕΕ.

Πρακτικά βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως το ΕΣΡ δε μπορεί να αποφασίσει τελικά ή να συμφωνήσει πως οι άδειες θα είναι τέσσερις, όμως ο ορισμός του αριθμού δε βρίσκεται πια στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.

Με την κίνηση αυτή, όπως είχε προαναγγείλει το News247, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της συναίνεσης ώστε να πιέσει τη ΝΔ να συμφωνήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, καθώς δύο ήταν τα σημεία τριβής στο νόμο Παππά: Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ (κάτι που η πρώτη τροπολογία έχει ήδη προβλέψει να ανασταλεί) και ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις (κάτι που η νέα τροπολογία ουσιαστικά επαναφέρει στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ).

Η συζήτηση επί των δύο τροπολογιών ξεκίνησε μετά τις 11:30 στην ολομέλεια της Βουλής, με μία κόντρα μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νικου Βούτση και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δείτε Live εικόνα από τη συζήτηση στη Βουλή:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα