Νέες ενστάσεις Βορίδη για την κοινοτική οδηγία που αφορά τους whistleblowers

Διαβάζεται σε 4'
Νέες ενστάσεις Βορίδη για την κοινοτική οδηγία που αφορά τους whistleblowers
Ο Μάκης Βορίδης στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής Eurokinissi

Τι δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών συνδέοντας την με την υπόθεση Novartis. Για κυβέρνηση ομήρων της διαφθοράς μίλησε ο Κ.Ζαχαριάδης

Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως θα αναδειχθεί το ζήτημα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το οποίο συνδέεται με την υπόθεση Novartis. Ενώ εκκρεμεί η υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει ενισχυμένο καθεστώς προστασίας, ο υπουργός Εσωτερικών το ενδεχόμενο η σχετική νομοθετική ρύθμιση να έρθει …«πειραγμένη» προκειμένου να ψηφιστεί στην Βουλή. Προκαλώντας έτσι την αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία επρόκειτο να εγκριθεί στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο. Όμως τελικά αυτό δεν συνέβη αφού εκφράστηκαν αντιρρήσεις από υπουργούς. Σε αυτές ακριβώς τις αντιρρήσεις αναφέρθηκε χθες στην Βουλή ο Μάκης Βορίδης, τοποθετούμενος στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όπου συζητείται πολυνομοσχέδιο το υπουργείου του.

Τι είπε ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «προφανώς και θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία. Προφανώς, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ενσωματωθεί». Διευκρίνισε όμως παράλληλα πως η θεσμοθέτησή της θα έχει και πρόσθετες ρυθμίσεις προκειμένου «να βάλουμε θεσμικές εγγυήσεις, ώστε βεβαίως αυτοί οι μάρτυρες να παίζουν το ρόλο τους, αλλά ταυτόχρονα και να είναι υπό μία ευρεία έννοια υπεύθυνοι, για αυτά τα οποία καταθέτουν αν τυχόν τα έχουν καταθέσει ψευδώς». Σημείωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν πρόνοιες, σε όλα τα νομοσχέδια και στην Οδηγία, για τα ζητήματα αυτά. Απλώς πρέπει να δει κανείς τις ισορροπίες και τις κατάλληλες σταθμίσεις που πρέπει να κάνει». Ο Μάκης Βορίδης δεν έκρυψε ότι η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης γίνεται εξαιτίας της υπόθεσης Novartis. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχει αναντίρρητα ένα εξαιρετικά κακό προηγούμενο χρήσεως της προστασίας των μαρτύρων, για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι, αυτό επίσης υπάρχει και επειδή αυτό το προηγούμενο γεννά την ανάγκη να υπάρξουν σε αυτή τη χώρα δικλείδες ασφαλείας, αυτό προφανώς απασχολεί». Επίσης είπε πως «το κακό ιστορικό προηγούμενο που συνδέεται με τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπου αποτέλεσμα αυτής της σκευωρίας είναι ότι σήμερα βρίσκεται πρώην Υπουργός και κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, για κακούργημα δηλαδή, για την ηθική αυτουργία». Για την τροπολογία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου πως «πρόκειται για μία υποχρέωση ενσωμάτωσης μίας κοινοτικής οδηγίας, η οποία εγκρίθηκε και θα κατατεθεί στην ώρα της, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό»

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη πάντως προκάλεσαν την αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. Εγκάλεσε τον υπουργός λέγοντας πως «ανακατεύεστε και σε ξένα χωράφια, είστε και Υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Συντονισμού, σαν μικρός πρωθυπουργός ένα πράγμα.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο διαβάσαμε ότι η συνιστώσα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, δηλαδή, εσείς, κύριε Βορίδη, ο κ. Πλεύρης, κάνατε μια μεγάλη φασαρία.Ο κ. Τσιάρας, παρουσίασε την Κοινοτική Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και έμαθα ότι κάνατε φασαρία, βάλετε τις φωνές». Πρόσθεσε πως «έρχεστε εδώ τώρα και μας μιλάτε για διαφάνεια.

Η χώρα είναι υπόλογη με τα καμώματά σας. Εσείς κάνετε φασαρίες έξω από το χαρτοφυλάκιο σας και δικαίωμά σας. Η ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας ποτέ έπρεπε να είχε γίνει, κύριε Βορίδη;Έπρεπε να είχε γίνει στις 17/12/2021». Ο Κώστας Ζαχαριάδης συνέχισε λέγοντας «αυτοί είστε. Όμηροι της διαφθοράς. Δίνετε διαπιστευτήρια, δίνετε εξετάσεις. Είχατε ή δεν είχατε έγγραφο της διεθνούς διαφάνειας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας;».

Όμηρος της διαθφοράς η κυβέρνηση δήλωσε στην Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει και στις 10 Μαρτίου, όταν το υπουργικό Συμβούλιο είχε αρνηθεί την άμεση έγκριση και προώθηση της κοινοτικής οδηγίας. Επιρρίπτοντας ευθύνες άμεσα στον πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος είχε μιλήσει για «απαράδεκτη στάση του πρωθυπουργού και των υπουργών του» που «επιβεβαιώνει με πανηγυρικό τρόπο την προσπάθεια εργαλειοποίησης των θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το κράτος δικαίου». Είχε τονίσει επίσης ότι «η Ελλάδα εμφανίζεται και επισήμως να αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή και διεθνή έννομη τάξη, αρνούμενη να νομοθετήσει την αποτελεσματική προστασία όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα